Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) estimeaza ca va gestiona aproximativ 300.000 de polite obligatorii pentru locuinte la mijlocul acestui an, in scadere la jumatate fata de iunie 2011, pe fondul gradului redus de reinnoire a contractelor si scaderii vanzarilor de noi polite.
Estimarea este inclusa intr-o nota la scrisoarea directorului general al PAID, Marius Bulugea, referitoare la o propunere de modificare a Legii 260/2008 privind privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, conform Mediafax.

Propunerea de modificare a legii a fost inaintata in 2010 de deputatul PSD Mihai Tudose, presedintele Comisiei pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor.

In scrisoare, Bulugea spune ca rezultatul slab al activitatii de subscriere inregistrat de PAID in 2011 poate fi remediat doar prin modificarea Legii 260/2008.

"La sfarsitul anului 2010, Legea 260/2008 a fost modificata, prin introducerea la articolul 3 a punctului 9, dupa cum urmeaza: «Nu intra sub incidenta prezentei legi persoanele fizice si juridice care si-au incheiat o asigurare facultativa a locuintelor care sa acopere toate riscurile prevazute in asigurarea obligatorie»", se spune in scrisoare.

Potrivit lui Bulugea, modificare a avut ca efect transformarea caracterului social al Legii 260/2008 intr-unul pur comercial si, in scurt timp, asiguratorii s-au folosit de aceasta schimbare pentru a-si promova produsele proprii, total diferite, din punct de vedere tehnic, de cerintele Legii 260/2008.

Datele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) arata ca in primele noua luni ale anului trecut subscrierile pe clasa VIII (asigurari de incendiu si calamitati naturale) au crescut cu 35,2%, la 1.001,8 milioane de lei, iar ponderea in total asigurari generale a urcat cu 6,35 puncte procentuale, la 20,9%.

In perioada analizata, portofoliul PAID a urcat de la 410.000 de polite, la 1 ianuarie 2011, a atins un maxim de peste 820.000 contracte la mijlocul lunii august si a coborat la 795.000 de polite la 30 septembrie. Trei luni mai tarziu, PAID avea in gestiune 570.000 de polite.

"Precizam ca riscurile de catastrofe naturale nu sunt acoperite de toate produsele facultative existente in acest moment de piata, iar acolo unde exista, companiile prevad niveluri ridicate de fransize (partea din dauna ce va fi suportata de asigurat) si proportionalitate, adica plata diminuata cu raportul dintre suma asigurata si valoarea locuintei", se mai spune in scrisoare.

Efectul puternic negativ al modificarii Legii 260/2008 a fost dublat de declaratiile autoritatilor locale (primarilor), care au afirmat, ori de cate ori au avut ocazia, ca nu vor aplica proprietarilor neasigurati sanctiunile prevazute de legislatie, sustine Bulugea.

Potrivit Legii 260/2008, proprietarii care nu isi asigura locuintele, fie prin intermediul unei polite obligatorii emise de PAID, fie printr-una facultativa, vor fi amendati de autoritatile locale cu pana la 500 lei.

In plus, proprietarii neasigurati si afectati de unul din cele trei riscuri (cutremur, inundatie, alunecare de teren) nu vor mai primi ajutoare de la autoritati pentru refacerea gospodariilor afectate.

"Consecintele acestor factori sunt cresterea extrem de lenta a numarului de locuinte asigurate (...), pana la aproximativ 10% din fondul total locativ al Romaniei si descresterea rapida (in intervalul septembrie-decembrie 2011), pana la putin peste 500.000 de polite, ceea ce reprezinta 6% din fondul total locativ. Aceasta descrestere a fost cauzata de gradul redus de reinnoire a contractelor care au expirat si, de asemenea, de scaderea vanzarilor de noi polite de asigurare obligatorie pentru locuinte", se arata in scrisoare.

Potrivit estimarilor companiei, PAID va gestiona doar arpoximativ 300.000 de polite (aproape 3,5% din fondul total locativ) in iunie 2012.

"Situatia actuala demonstreaza ca modificarea adusa Legii 260/2008, in noiembrie 2010, a anulat obiectivele principale ale acestui act, si anume protectia locuintelor in caz de dezastru natural si degrevarea bugetului de stat de eventuale cheltuieli suplimentare in caz de catastrofe naturale", se mai spune in scrisoare.

Proiectul de modificare a Legii 260/2008 prevede obligativitatea politei gestionate de PAID, chiar in conditiile in care proprietarii ar detine deja o polita facultativa.

PAID a fost infiintata in septembrie 2009 si are ca principali actionari societatile Astra - 15%, Groupama Asigurari - 15%, Platinum - 15% si Generali Romania - 11%. De asemenea, ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin, fiecare, o participatie de 5,5% din capitalul social.

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta (A sau B), de 10 sau 20 de euro pe an. Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Potrivit Legii 260/2008, locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Tipul B de locuinta este o constructie cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera trei riscuri - cutremur, alunecare de teren si inundatie.

Fondul national locativ numara 8,39 milioane de locuinte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri