Multe din probleme actuale ale bancilor pot fi explicate partial prin faptul ca investitorii, actionarii, analistii si bancherii impun tinte pe termen scurt pentru a imbunatatii performanta trimestriala a industriei, in conditiile in care un ciclu de afaceri dureaza peste un an de zile, a precizat Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank, intr-o postare pe blogul personal.
Acesta spune ca datoria sa de bancher este pastrarea unui echilibru intre rezolvarea riscurilor pe termen scurt si atingerea obiectivelor pe termen lung. Totodata, el compara banking-ul cu joggingul, unde, daca te uiti in mod constant in jos, la doar cativa metri in fata ta, acest lucru nu te ajuta din punct de vedere mental pentru a alerga mai bine.

„Un bancher adevarat nu este cineva care se uita zilnic la volumul de credite pe care le-a vandut sau la cat de mult i-a crescut cota de piata in ultima luna. Bankingul este un pic mai complicat decat atat”, a declarat seful Raiffeisen Bank.

Steven van Groningen a precizat ca politicienii si oamenii de afaceri ar trebui sa priveasca catre termene mai lungi si nu doar la ce se afla in fata lor.

Uneori, parem atat de preocupati de ceea ce se afla imediat in apropierea noastra, incat uitam sa privim obiectivul nostru mai indepartat. Nu suntem impinsi catre acel obiectiv pentru ca nu reusim sa-l identificam si, poate mai rau, incepem sa acordam o importanta mult mai ridicata lucrurilor care se afla imediat in fata noastra, pentru ca ne uitam la ele tot timpul. Astfel, devine un obicei sa privim doar ceea se afla in fata noastra si uitam care este de fapt obiectivul nostru pe termen lung”, a completat bancherul.

Van Groningen a mentionat ca Romania este a saptea tara din Uniunea Europeana din punct de vedere al numarului de locuitori si a noua in ceea ce priveste suprafata, dar este sub primele 20 de state cand vine vorba de indicatorii economici.

„In cazul in care obiectivul Romaniei pe termen lung este sa devina a saptea tara din UE din punct de vedere al puterii economice sau a calitatii vietii trebuie sa-si indrepte privirea catre aceasta tinta. Daca linia de sosire este prea indepartata, atunci ar trebui sa ne stabilim obiective intermediare. In realitate, Romania este prea preocupata pentru a rezolva tot felul de probleme pe termen scurt, incat uita obiectivele pe termen lung”, a punctat seful Raiffeisen Bank.

Acesta a dat ca exemplu faptul ca Romania a scazut 7 pozitii in topul tarilor in care se fac cel mai usor afaceri, realizat de Banca Mondiala, intrucat s-a marit birocratia pentru companii, in scopul de a reduce pe termen scurt evaziunea fiscala, uitandu-se obiectivele pe termen scurt.

Daca vrem sa fim pe locul 7 intr-un domeniu, nu inseamna ca trebuie neaparat sa ocupam pozitia a saptea in toate sectoarele, dar nici nu trebuie sa cadem si mai mult daca tot suntem in urma din anumite privinte. Definirea obiectivelor pe termen lung si tintirea acestora ne-ar putea ajuta sa ajungem acolo”, a adaugat bancherul.

Steven van Groningen conduce Raiffeisen Bank - a cincea banca din sistem din punct de vedere al activelor si a treia cea mai profitabila institutie de credit din piata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri