Un seism similar celui din martie 1977 ar putea produce 30.520 de daune la nivelul portofoliului de polite al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID), a caror valoare se va ridica la aproximativ 190 milioane de euro, a declarat directorul general al companiei, Marius Bulugea.
El a adaugat ca daunele ar urca la 3,5 miliarde de euro daca intregul fond locativ al Romaniei ar fi asigurat prin intermediul politelor emise de PAID, informeaza Mediafax.

"Pe portofoliul PAID s-ar putea inregistra 30.520 de daune, din care peste 3.000 ar fi daune totale, iar aproximativ 27.000 ar fi daune partiale. Valoarea totala a acestor daune, calculate pentru portofoliul PAID, s-ar ridica, potrivit scenariului nostru, la aproximativ 190 milioane de euro. Pe de alta parte, o estimare realizata de unul dintre brokerii care au intermediat programul de reasigurare al PAID arata ca valoarea totala a daunelor, pe portofoliul PAID, ar putea atinge aproape 201 milioane de euro", a afirmat Bulugea.

Brokerul a utilizat un model independent (Risk Management System), in timp ce scenariul PAID reprezinta o proiectie liniara a efectelor produse de cutremurul din 1977.

Cu o magnitudine de 7,2 pe scara Richter, seismul a produs 32.900 de daune totale, dintr-un total de aproape 750.000 de locuinte afectate la nivelul Romaniei, iar daunele au insumat doua miliarde de dolari, potrivit lui Bulugea.

"In acel moment, fondul locativ al Romaniei totaliza aproape 6,2 milioane de locuinte si erau toate asigurate, prin efectul legii. Astazi, avem aproape 8,4 milioane de locuinte si 504.000 de polite obligatorii. Potrivit calculelor realizate de PAID, un seism similar celui din 4 martie 1977 ar putea produce 44.600 de daune totale la nivel national si apreciem ca ar fi afectate aproape un milion de locuinte, adica vor necesita lucrari de reparatii sau consolidare", a spus Bulugea.

Scenariul PAID a impartit judetele in trei mari categorii de zone de risc, zona C avand expunerea cea mai mare la riscul de cutremur.

In aceasta zona au fost incluse Capitala si judetele Bacau, Braila, Brasov, Buzau, Covasna, Dambovita, Galati, Ialomita, Prahova, Vaslui, Vrancea si Ilfov.

Valoarea totala a daunelor care ar putea avea loc in zona C va atinge aproximativ 163 milioane de euro, ceea ce reprezinta aproape 86% din volumul total al daunelor estimat la nivelul Romaniei.

Pentru Bucuresti, modelul utilizat de PAID arata ca valoarea totala a daunelor s-ar putea ridica la 64 milioane de euro, ceea ce reprezinta 39% din daunele care s-ar produce in zona C.

"Din aceasta suma, valoarea daunelor totale pe Bucuresti s-ar ridica la mai mult de 15 milioane de euro, in timp ce valoarea daunelor partiale ar putea totaliza aproximativ 49 milioane de euro", a spus Bulugea.

Potrivit modelului utilizat de PAID, dauna medie partiala estimata pentru zona A in cazul unei locuintelor de tip A se va ridica la 3.000 de euro, iar in cazul locuintelor de tip B la 1.500 de euro.

Pentru zona B, dauna medie partiala pentru locuintele de tip A a fost estimata la 5.000 de euro, respectiv 3.000 de euro in cazul locuintelor de tip B.

In zona C, dauna medie partiala ar atinge 7.000 de euro in cazul locuintelor de tip A si 4.500 de euro pentru cele de tip B.

Potrivit Legii 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, locuinta de tip A este o constructie cu structura de rezistenta din beton armat, metal, ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri