Piata leasingului de echipamente medicale ar putea creste in acest an cu 10% comparativ cu 2011, avans care, poate surprinzator, are toate sansele sa apara pe fondul deschiderii sectorului public de sanatate spre finantare de acest tip, apreciaza Daniel Badic (foto), director executiv Medical Finance.
Perioada anilor 2009-2010 a adus pe piata leasingului de echipamente medicale multe restrictii, garantii, sau solicitari de aport initial mult mai mare din partea investitorilor - de pana la 50% din valoarea finantarilor. Ca urmare, desi au existat oportunitati si deschidere din partea potentialilor investitor, in special cei privati, in acesti doi ani, finantarile au fost mult mai reduse, atat ca numar si sume medii finantate decat ar fi fost pentru aceleasi proiecte cu numai un an inainte.

"Dupa nesiguranta si impredictibilitatea anilor 2009-2010, am remarcat un inceput de revenire in 2011, pe fondul unui apetit mai crescut pentru domeniul nostru (n.r. leasing de echipamente medicale), poate surprinzator, mai ales din partea sectorului public de sanatate", spune Badic.

Cele mai mari achizitii de echipamente medicale in sectorul public de sanatate au fost realizate in 2000, atunci cand statul a cheltuit peste 280 milioane de dolari pe dotarea spitalelor. Ulterior, descentralizarea sistemului de sanatate, realizata in 2010, si care a vizat trecerea din subordinea Ministerului Sanatatii in administrarea autoritatilor locale a unitatilor spitalicesti, a oferit acestora din urma autonomia de a organiza propriile licitatii pentru achizitii de echipamente medicale, in contextul in care pana atunci aceste achizitii se faceau numai centralizat de catre Minister.

Leasingul de echipamente medicale, o nisa profitabila?

Daca in 2008, piata leasingului de echipamente medicale s-a ridicat la valoarea de 60-70 de milioane de euro, fara a fi luate in considerare creditele acordate de banci sau de furnizorii de astfel de produse, estimarile de crestere pentru 2009 al pietei au fost extrem de optimiste de 20-30%, insa evident nu s-a intamplat acest lucru, industria de leasing medical intrand pe un trend descrescator.

"In perioada curpinsa intre anii 2009 si 2010 am inregistrat si noi scaderi de 10-15% pe an (fata de cifrele anului 2008) iar cea mai mare scadere a fost in 2010", a precizat Daniel Badic. Medical Finance a incheiat anul 2008 cu contracte in valoare de apropae 14 milioane de euro, iar la jumatatea lui 2009 compania finantase echipamente de circa 7 milioane de euro, dar cu contracte semnate de inca 6-7 milioane de euro, pe care le avea in derulare.

"Oportunitatile de afaceri si dezvoltate au existat dar in 2009 si 2010 am avut de-a face cu ingradirea accesului la finantare catre banci (reflectate in special in solicitarea de mult mai mare de garantii atat ca numar cat si valoare) si pricing mai ridicat fata de media europeana. O serie de proiecte la care lucrasem anterior au fost astfel blocate. Anul 2010 a fost probabil cel mai greu pentru noi din acest punct de vedere, iar proiectele finantate (sumele finantate) au scazut atunci cu mai mult de 10%. Si 2011 a fost un an de scadere, dar scaderea a fost mult mai mica. Asa cum putem previziona acum, speram intr-o crestere", a daugat Daniel Badic.

Estimarile optimiste ale managerului Medical Finance vin in contextul in care marile companii de leasing se orienteaza tot mai mult spre finantarile de nisa, precum cele in leasing medical, energie sau agricultura. In acest context, prin know-how-ul de care dispune, Medical Finance, companie de integrare si finantare de echipamente medicale, poate deveni partener pentru marii finantatori pentru a le gasi clienti pe acest segment de piata, in special pentru finantari mai mari de 500.000 de euro.

Asadar, daca Medical Finance finanteaza in special proiectele mici, pentru cele mari apeleaza la linii de finanatare de la bancile partenere, precum BRD si UniCredit.

Ca numar de proiecte, compania a ajuns la aproape 300. Spitalul privat Pelicanul din Oradea, o investitie de aproximativ 15 milioane de euro, care constituie un proiect la cheie nu doar finantarea de echipamente medicale si care este in continuare clientul companiei, este cel mai mare proiect de pana la aceasta data al Medical Finance. De curand, Medical Finance a anuntat finalizarea investitiei la clinica Selfmed Clinique din Timisoara. Clinica ofera cea mai extinsa gama de specialitati medicale, inclusiv imagistica si laborator, dar si spitalizare de zi. Pentru acest proiect, Medical Finance a asigurat consultanta de specialitate, finantare si furnizarea echipamentelor medicale.

"Sper ca in 4-5 ani sa ne putem compara cu tarile vestice"

Cu toate aspectele ingrijoratoare din economie, Badic este de parere ca traim vremuri mai bune in ceea ce priveste serviciile medicale private, existand in prezent proiecte de nisa de succes. Totodata, spune Badic, trebuie acordate facilitati medicilor care vor sa lucreze in mediul privat, deoarece, in sistem, o mare problema este resursa umana. “Medicii se satura sa stea in spitalele de stat, cu salarii din ce in ce mai mici sau nu pot lucra in spitalele de stat pentru ca specializarea lor este slab reprezentata. Sper ca in 4-5 ani sa ne putem compara cu tarile vestice in domeniul serviciilor medicale”, concluzioneaza Badic, cu optimism, pentru Wall-Street.

De-a lungul crizei ne-am obisnuit sa ne modificam previziunile de foarte multe ori in timpul anului", a raspuns Daniel Badic, intrebat fiind despre valoarea estimata a finatarilor in acest an. "Estimarea este greu de facut, asa ca e dificil de mentionat o cifra asupra careia sa nu trebuiasca sa revenim in scurt timp, fie si in plus, datorita aparitiei unor proiecte neasteptate. Totusi, putem spune ca sunt sanse mari sa contam pe o crestere de 10% fata de 2011, cu o marja de profit in usoara crestere (proiecte mai putine dar mai bune din acest punct de vedere)", a spus seful Medical Finance.

Cu toate acestea, sectorul privat va ramane, in opinia managerului, la aproximativ acelasi nivel cu 2011 in ceea ce priveste sumele finantate pentru leasing medical, reprezentate atat de finantari directe cat si intermedieri. Asadar, in acest an cresterea va avea drept catalizator cererea din sectorul public. "Posibil ca in 2013-2014 vom incepe sa vedem o relansare a finantarii care insa depinde mult de flexibilitatea institutiilor financiare si a contextului macronomic international".

Ca urmare, apreciaza Daniel Badic, ca incepand cu 2014 ar putea fi de luat in seama din nou o dezvoltare a finantarilor pentru sectorul privat. "In esenta, cresterea nivelului sumelor finantate pentru leasing medical nu credem ca se va datora in acest timp in principal sectorului privat".

Analiza SWOT a pietei de leasing medical in 2012

Puncte forte:

• Consultanta tehnica si financiara integrata (planuri de afaceri si fezabilitate) in pachetul de finantare, avantajos mai ales pentru proiectele complexe (multi furnizori, aparatura multa si complexa, sincronizare si integrare cu alte servicii : constructii, instalatii);

• Costurile (ratele de leasing) sunt mult mai usor de suportat de catre investitor decat in cazul achizitionarii directe;

• Investitorul are posibilitatea foarte utila inca de la faza de planificare si inainte de decizia investitionala de a previziona cu mult mai mare precizie costurile si deci modelul de business.
Puncte slabe:


• Nivel mai mare (decat inainte de 2008) de garantii, aport propriu;

• Durata mai mare de aprobare a finantarii.
Oportunitati:


• Necesitatea dezvoltarii sistemului de sanatate atat privat cat si public;

• Schimbarea legii sanatatii (dupa 2014-2015).

Amenintari:

• Impredictibilitatea mediului de afaceri general (macro international);

• Schimbarea modului de aprobare a finantarilor din partea bancilor;

• Perceptia (nu neaparat realitatea) unui mediu de afaceri nesigur de catre potentialii investitori (in special privati) care poate duce la aminarea unor proiecte fezabile.

Clientii companiei sunt atat cabinetele particulare, policlinicile polidisciplinare si clinicile de imagistica, cat si spitalele private mari (cu un numar destul de mare de paturi si care efectueaza diverse interventii chirurgicale). Compania a fost lansata pe piata romaneasca in 2006.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri