Moneda nationala a continuat sa se deprecieze in a doua parte a sesiunii interbancare de joi, iar rata de schimb a atins un maxim de 4,39 unitati fata de euro, dupa care banca centrala a intervenit in favoarea leului, potrivit dealerilor, intr-o piata cu volume de transfer in crestere, scrie Mediafax.
In jurul orei 16:30, bancile cotau euro la 4,3810 - 4,3835 lei, cu 1,5- 1,7 bani peste nivelul de la finalul zilei precedente, de 4,3655 - 4,3665 lei/euro.

Cursul de schimb a deschis sedinta interbancara la peste 4,37 lei/euro, dupa ce, potrivit dealerilor, in cursul noptii, pe piata din SUA cotatiile au urcat pana la 4,3710 - 4,3730 lei/euro, ca urmare a intaririi dolarului in raport cu euro, miscare care a determinat corectii semnificative si pentru valutele din regiune.

La deschiderea sedintei de la Bucuresti cursul a inceput sa scada, intrucat jucatorii se asteaptau ca BNR sa intervina indirect pentru a tempera deprecierea leului, iar pentru scurt timp schimburile s-au perfectat la 4,3665 - 4,3684 lei/euro.

Volumul tranzactiilor de pe piata locala a fost redus in prima parte a sesiunii, iar revenirea leului a fost corelata cu recuperarea valutelor din regiune, desi in ultima perioada evolutia monedei nationale nu s-a potrivit cu cele ale monedelor din regiune. Leul a rezistat in fata presiunilor de depreciere spre sfarsitul anului 2011 si la inceputul acestui an.

Ulterior, cotatiile au inceput sa urce, iar la jumatatea zilei euro era cotat la 4,3715 - 4,3725 lei. In a doua parte a zilei, a fost atins un maxim de 4,39 lei/euro.

"Strainii mizau pe interventia bancii centrale, insa paritatea a continuat sa urce, iar unii jucatori au inceput sa-si inchida pozitiile pe leu. Cursul a urcat pana la 4,39 lei/euro, iar la acest nivel banca centrala a intervenit prin vanzarea de euro. Astazi (joi, n.r) s-au inregistrat printre cele mai mari volume din acest an", a spus dealerul unei banci.

Maximul absolut a fost atins pe piata interbancara in iunie 2010, cand euro a fost cotat la 4,4010 lei/euro. Sentimentul negativ din acea perioada a avut la baza majorarea TVA de la 19% la 24% si incertitudinile legate de acordul cu FMI, dupa ce Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionale unele dintre masurile de austeritate propuse de Guvern.

Leul s-a decorelat in a doua parte a zilei de evolutia monedelor din regiune, care au inregistrat aprecieri de circa 0,7% fata de euro.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat joi un curs de referinta cu 0,64 bani mai mare decat miercuri, de 4,3672 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel din ultimele 21 luni si aproape de nivelul record, de 4,3688 lei/euro, inregistrat in iunie 2010. Cursul de miercuri s-a plasat la 4,3608 lei/euro.

Leul a scazut si in raport cu dolarul, rata de schimb urcand cu 1,03 bani, la 3,3478 lei/dolar.

Un curs mai mare a fost publicat de banca centrala la 21 ianuarie, de 3,3507 lei/dolar.

Referinta pentru francul elvetian a urcat joi cu 0,38 bani, la 3,6063 lei/franc elvetian.

Bancile comerciale au practicat joi dimineata dobanzi de 1,59% - 2,09% pentru plasamentele cu scadenta la o zi, apropiate de cele de miercuri. In schimb, au urcat usor dobanzile practicate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana, de la 1,88% - 2,39% la 1,93 - 2,43%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri