Mediul de afaceri britanic nu s-a concentrat destul pe oportunitatile venite din partea Romaniei, a declarat Stephen Green, Lordul Green din Hurstpierpoint, ministrul britanic al Comertului si Investitiilor, la intrebarea presedintelui Consiliului Investitorilor Straini (CIS), Steven van Groningen, ce trebuie sa faca Romania pentru a atrage investitii din Marea Britanie.
Lordul Green, fost presedinte al grupului bancar HSBC, a purtat miercuri seara o discutie informala cu Steven van Groningen in cadrul unui eveniment organizat de ambasada Marii Britanii si FIC.

„Investitiile straine directe (ISD – n.r.) au scazut dramatic in Romania. Daca analizezi fiecare segment, se poate observa ca in sectorul productiv diminuarea nu a fost asa de mare. Romania trebuie sa isi propuna sa atraga investitii in activitati productive si nu doar pe partea de investitii de portofoliu”, a explicat Lord Green.

Oficialul spune ca Marea Britanie a pierdut teren in fata altor competitori europeni in privinta oportunitatilor venite dinspre Romania.

„Cred ca britanicii pot face o treaba buna in Romania. Alaturi de colegii mei de la Londra trebuie sa le explicam investitorilor britanici oportunitatile pe care le are Romania”, a completat Lord Green.

Potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei si de Institutul National de Statistica, Marea Britanie este al 15-lea investitor strain din Romania, cu sold al ISD-urilor de 627 milioane euro la finele anului 2010.

Companiile din Olanda au investit cel mai mult pe plan local, cu un total de 10,9 miliarde euro, urmate de firmele din Austria – 9,35 miliarde euro, Germania – 6,4 miliarde euro si Franta – 4,4 miliarde euro.

In Romania sunt inregistrate peste 4.000 de societati cu capital britanic. Cele mai importante companii care activeaza pe plan local sunt Vodafone, British American Tobacco, Unilever sau GlaxoSmithKline.

Intrebat de catre Steven van Groningen, care ocupa si functia de presedinte al Raiffeisen Bank, daca este corect din punct de vedere moral sa faci un profit cat mai mare intr-o tara emergenta, Lordul Green a raspuns ca business-ul trebuie sa genereze castiguri intr-un mediu concurential.

„Este normal sa faci profit, dar acest lucru trebuie realizat intr-un mediu concurential. Business-ul trebuie construit pe termen lung, nu pe termen scurt. Totodata, este de datoria companiilor straine sa demareze cat mai multe campanii de responsabilitate sociala in tarile unde activeaza”, a aratat ministrul britanic al Comertului si Investitiilor.

Lordul Green a adaugat ca nicio economie nu se poate dezvolta fara un mediu bancar solid si ca increderea este vitala atat pentru mediul de afaceri, cat si pentru banci.

Acesta s-a intalnit astazi si cu ministrul Finantelor Publice, Bogdan Dragoi.

Ministrul Finantelor Publice a transmis aprecieri pentru sprijinul firmelor britanice in crearea unui mediu de afaceri corect in Romania si a reiterat angajamentul Guvernului de a incuraja investitiile, atat straine cat si locale, in special pe cele care au efect de multiplicare a activitatilor pe orizontala, se arata intr-un comunicat al ministerului.

„Bogdan Dragoi a reamintit ca Romania detine in continuare avantaje competitive pe piata muncii, cu angajati bine pregatiti si costuri cu forta de munca mai reduse decat cele din Europa Occidentala. Lord Green a aratat ca firmele britanice sunt implicate in domenii de activitate foarte diverse in Romania, de la telecomunicatii, la energie si industria farmaceutica”, potrivit comunicatului ministerului de Finante.

Lord Green a afirmat ca exista inca o serie de oportunitati de afaceri pe care le va transmite firmelor britanice, intrucat acestea au uneori o imagine perimata despre Romania si nu sunt suficient informate despre progresele tarii in privinta debirocratizarii si oportunitatilor de investitii.

Lord Green si-a inceput cariera la ministerul britanic de Dezvoltare. In 1977 s-a angajat la compania de consultanta McKinsey, dupa care, in 1982, s-a alaturat grupului Hongkong si Shanghai Banking Corporation Limited.

Dupa zece ani, Lord Green a devenit trezorierul grupului HSBC, dupa care, in 1998, a fost numit in Consiliul bancii ca director executiv, responsabil pentru servicii bancare de investitii, private banking si activitati de gestionare a activelor institutiei financiare. In luna mai 2006, Lord Green a devenit presedinte al grupului HSBC, iar in 2011 a fost numit ministru in cadrul cabinetului condus de David Cameron.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri