Cursul de schimb a incheiat sedinta interbancara de vineri la 4,3820 - 4,3830 lei/euro, aproape de nivelurile de joi, intr-o piata in care BNR a continuat sa intervina indirect pentru a tempera deprecierea leului, cauzata de ordinele de cumparare de euro plasate de jucatorii straini.
Leul s-a depreciat vizibil in raport cu euro inca de joi, dupa ce jucatorii straini care mizau pe aprecierea leului si a valutelor din regiune au inceput sa isi inchida din pozitii, pe fondul revenirii optimismului asupra economiei SUA si in urma cresterii randamentului titlurilor de stat americane. Pentru inchiderea pozitiilor, jucatorii au trebuit sa cumpere euro din piata, iar asta a dus la deprecierea leului in raport cu euro. Astfel, in a doua parte a sedintei de joi cursul de schimb leu/euro a urcat pe piata interbancara pana la 4,39 unitati, nivel apropiat de maximul istoric de 4,401 unitati atins in iunie 2010, scrie Mediafax.

Potrivit dealerilor, dupa ce rata de schimb s-a apropiat de nivelul de 4,39 lei/euro, BNR a intervenit indirect in piata si a vandut euro prin intermediul unei banci comerciale, pentru a tempera deprecierea leului.

Dealerii spun ca banca centrala a continuat sa intervina indirect in piata in sedinta de vineri, vanzand euro prin alta banca, si a reusit sa readuca cotatiile sub 4,38 lei/euro.

Primele tranzactii de vineri au fost realizate la 4,3840 - 4,3850 lei/euro, cu 0,15 - 0,3 bani peste ultimele cotatii de joi, de 4,3810 - 4,3835 lei/euro. Ulterior, unele ordine mai mari de vanzare de euro plasate de un jucator local au dus cursul pana la un minim al primei parti a sedintei de 4,3780 - 4,3790 lei/euro.

In a doua parte a sedintei, cererea de euro a continuat sa fie ridicata insa cotatiile nu au depasit nivelul de 4,3840 lei/euro, intrucat doua banci locale au plasat ordine de vanzare de valuta, potrivit dealerilor.

"Volumele tranzactionate atat ieri, cat si astazi sunt cam de patru ori mai mari decat cele din sedintele de acum doua - trei saptamani", a afirmat un dealer.

La finalul sedintei de la Bucuresti, zlotul se deprecia cu 0,4% in raport cu euro, iar forintul se intarea cu peste 0,1%.

Cursul de referinta anuntat vineri de Banca Nationala a Romaniei a urcat cu 1,11 bani, la 4,3783 lei/euro, si a atins un nou maxim istoric. Precedentul record pe cursul oficial de schimb a fost atins la 30 iunie 2010, cand euro a fost la 4,3688 lei.

Leul s-a depreciat vineri si in raport cu dolarul american, cursul de referinta urcand cu 0,66 bani, la 3,3544 lei/dolar, cel mai ridicat nivel din ultimele aproape doua luni. O rata mai mare a fost publicata la 20 ianuarie, cand dolarul era la 3,3663 lei.

Moneda nationala a scazut si fata de francul elvetian, iar rata oficiala a avansat cu 1,95 bani, la 3,6258 lei/franc elvetian. Un nivel mai ridicat a fost inregistrat la 5 septembrie, cand rata de schimb a fost de 3,8133 lei/franc elvetian.

Dobanzile practicate vineri de bancile comerciale pentru plasamentele cu scadenta la o zi au crescut usor, la 1,65% - 2,15%, dupa ce joi au fost de 1,59% - 2,09%.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri