Stabilitatea sectorului financiar din Romania este inca in pericol din cauza crizei datoriilor de stat din zona euro si situatiei din Grecia, dar si pe fondul contextului macroeconomic dificil din tara, potrivit unui raport al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), potrivit Mediafax.
Totusi, in pofida cresterii ponderii creditelor nepeformante in soldul total la peste 14% la sfarsitul anului trecut, sectorul bancar romanesc ramane lichid si bine capitalizat, in timp ce cresterea creditarii din sectorul privat si-a revenit treptat, se spune in raport, care prezinta strategia BERD pentru Romania pe urmatorii trei ani.

Banca enumera mai multe dificultati la nivelul sectorului financiar romanesc, incepand cu vulnerabilitatea la efectele ale crizei datoriilor de stat din zona euro si la situatia din Grecia.

Sectorul microintreprinderilor si IMM-urilor are nevoie de sprijin financiar suplimentar, din moment ce aceste firme au fost afectate puternic de criza financiara si, prin urmare, sunt percepute ca prezentand riscuri mai ridicate, noteaza BERD.

Totodata, sectorul financiar nebancar este "relativ subdezvoltat" si este necesara stimularea finantarii in anumite domenii, cum ar fi cele ale leasingului si asigurarilor, afectate in ultimii ani de recesiune.

In plus, piata locala de capital nu dispune de lichiditati si sufera de o lipsa a transparentei preturilor, astfel ca bancilor locale le lipsesc instrumentele necesare pentru un management corespunzator al activelor si pasivelor.

"Un nivel ridicat de vulnerabilitate este generat de incongruenta scadentelor mari din bilanturile acestora care sunt inregistrate ca active pe termen lung (de exemplu, credite ipotecare), finantate in cea mai mare parte din depozite, pornindu-se de la premisa ca aceastea din urma vor ramane stabile. Dat fiind faptul ca aproximativ 65% din depozite sunt in lei, exista de asemenea riscul de schimb valutar", avertizeaza institutia.

BERD noteaza si ca piata ipotecara primara este inca subdezvoltata comparativ cu alte piete din Europa Centrala si de Est, cu o rata totala a ipotecilor nelichiditate de sub 5% din PIB, fata de peste 50% la nivelul UE.

Institutia a prezentat marti strategia pentru Romania pe urmatorii trei ani, anticipand investitii anuale de 400-500 milioane euro pe an pana in 2015, fiind vizate in principal mentinerea stabilitatii sectorului financiar, stimularea creditului catre economie, eficienta energetica si dezvoltarea pietelor de capital.

BERD va sprijini sistemul bancar romanesc prin participari la capitalul social si prin creditare, inclusiv majorari de capital, se spune in strategia adoptata de conducerea institutiei.

Pentru sustinerea microintreprinderilor si IMM-urilor, banca vrea sa furnizeze facilitati de creditare dedicate bancilor, institutiilor de microfinantare si societatilor de leasing, precum si investitii impreuna cu fonduri private de tipul plasamentelor in actiuni. Banii ar trebui sa ajunga in special la firme si proiecte de investitii in regiuni mai putin dezvoltate ale tarii.

In zona eficientei energetice, BERD vrea dezvoltarea si implementarea unor programe noi impreuna cu bancile comerciale, cu un accent deosebit pe IMM-uri.

"Se va urmari acordarea de asistenta tehnica suplimetara si, daca este posibil, acordarea de fonduri nerambursabile de investitii (in speta, un program comun cu fonduri structurale UE)", se arata in strategie.

Banca va continua sa acorde credite pe termen lung sau sa se implice prin participatii de capital propriu pentru dezvoltarea firmelor si companiilor de leasing, asigurari, fonduri de pensii sau societati ipotecare specializate.

Pentru sprijinirea pietelor locale de capital, BERD va avea in vedere participarea, in calitate de "investitor-ancora", la emisiuni de obligatiuni si/sau emisiuni financiare ale bancilor locale, precum si sprijinirea acestora in vederea consolidarii bazei proprii de finantare.

Banca ar putea analiza si creditarea in moneda locala, emiterea de obligatiuni in moneda locala, achizitionarea de titluri de valoare in moneda locala (spre exemplu, obligatiuni garantate) si furnizarea de capitaluri proprii de investitii, insa aceste intentii depind de "progresele inregistrate in cadrul dialogului politic cu autoritatile si de cerintele si conditiile pietei".

BERD vrea de asmenea sa reinceapa sa acorde creditare ipotecara primara pe baza unei liste revizuite de standarde minime pentru acordarea de astfel de imprumuturi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri