Aveti rate in euro si va este teama ca moneda nationala se va deprecia si mai mult? Specialistii invitati de wall-street.ro la un LIVE-TEXT au explicat ce trebuie sa faci pentru a te proteja de fluctuatiile cursului valutar si cum sa iti protejezi economiile de riscul valutar.
Leul a facut la finalul saptamanii trecute un nou maxim istoric, pana la aproape 4,38 lei/euro, moment in care dealerii au remarcat interventia bancii centrale.

Citeste si analiza facuta de wall-street.ro cu privire la riscurile ca moneda nationala sa treaca de nivelul de 4,4 lei/euro.

Majoritatea analistilor sunt de parere ca Banca Nationala a Romaniei (BNR) va face tot posibilul sa tina leul sub pragul de 4,4 lei/euro, dar pana la urma evolutia pe termen lung a monedei nationale tine de fundamentele economiei.

"Daca vom vedea o imbunatatire a situatiei economice, dar si o crestere a investitiilor straine, cred ca ne putem astepta la o apreciere a monedei nationale in raport cu euro pentru o perioada mai mare de timp", a spus Mihai Muresian, directorul de tranzactionare al casei de brokeraj Intercapital Invest.

De asemenea, economistul Florin Citu este convins ca Romania nu poate sa aiba o moneda tare fara o economie puternica.

"Romania are nevoie de crestere economica, scaderea datoriei publice, stabilitate fiscala, inflatie stabila si la un nivel relativ mic", a explicat Citu.

In ce moneda sa iti pastrezi economiile?

Potrivit lui Muresian, in actualul context macroeconomic, cea mai buna strategie pentru a-ti pastra economiile ar fi diversificarea intre plasamentele in euro si cele in lei.

"Este posibil ca in perioada urmatoare sa vedem variatii foarte mari ale cursului de schimb si din acesta cauza cred ca este indicata acesta strategie de diversificare. Nu as miza pe o pastrare a tuturor economiilor intr-o moneda straina", apreciaza Muresian.

In schimb, economistul Florin Citu sugereaza sa depasim stadiul in care privim economiile personale intr-un mod pasiv si sa ne gandim la investirea acestor sume.

Cum sa te protejezi de riscul valutar?

Orice persoana poate avea acces destul de facil la o serie de instrumente de protectie impotriva variatiilor cursului de schimb, denumite produse de "hedging".

Astfel, puteti alege sa tranzactionati contracte futures disponibile pe piata de capital romaneasca sau diferite produse de hedging oferite de banci.

Totusi, Mihai Muresian crede ca, la fel ca in orice investitie, si in cazul tranactiilor facute pentru a va proteja de riscul valutar este foarte important sa va stabiliti care este riscul pe care doriti sa vi-l asumati dar si perioada de timp zilnica pe care o aveti disponibila pentru a urmari pozitiile dumneavoastra.

"Daca sunteti tentat sa speculati fiecare miscare a cursului de schimb, recomand piata Forex, dar daca doriti sa profitati de variatiile cursului fara a urmari in mod constant piata, va recomand contractele futures. Orice piata alegeti, va recomand sa folositi maxim 10% din valoarea portofoliului ca marja pentru a nu fi fortat sa va inchideti pozitiile in eventualitatea unor variatii foarte mari ale cursului", a explicat Muresian.

Primul pas in procesul de hedging ar fi deschiderea unui cont de tranzactionare la o casa de brokeraj, pentru a putea sa deschizi pozitiile futures pe cursul euro/leu.

Comisioanele in cazul unei astfel de investiii sunt fixe si variaza intre aproximativ 0,9 si 1,5 lei/contract, un contract fiind echivalentul a 1000 de euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri