Situatia pe clasele bonus malus pentru asigurarile de raspundere civila auto (RCA) incheiate de persoane fizice indica o dublare a politelor cu malus anul trecut, comparativ cu 2010, si, implicit, o majorare a numarului de accidente provocate de soferii romani, conform datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).
Asadar, un numar de 78.737 de polite RCA erau incadrate la finele anului trecut in categoria malus, cu 126% mai multe cazuri decat la sfarsitul lui 2010, perioada in care doar 34.727 de asigurari de raspundere civila auto erau incadrate la malus. Comparativ, numarul politelor RCA cu bonus a crescut si el, de la 2.841.492 la 2.990.925 de contracte. Ca pondere in total subscrieri pe segmentul RCA, numarul politelor cu malus s-a dublat, de asemenea, de la 1,2% in 2010, la 2,6% in 2011.

Se observa faptul ca printre cele mai mari cresteri le-au inregistrat clasele de malus M8 (de la 257 in 2010 la 1.478 de polite in 2011), M5 (de la numai 7 polite la 1.453), M2 (de la 588 la 48.062) si M1 (de la 49 la 5,410). In schimb cele mai mari cresteri de bonus au fost pentru clasele B4 si B5. (vezi in tabelul alaturat)

Mihai Cracea, editor asigurareamasinilor.ro, a declarat pentru wall-street.ro ca in intervalul 15 martie 2011 – 15 martie 2012 au fost efectuate aproximativ 15.000 de calculatii cu ajutorul aplicatiei de bonus-malus pe platforma mentionata. Marea majoritate a utilizatorilor (peste 80%) au bifat, la momentul calculatiei, ca se afla incadrati intr-o clasa de bonus, in timp ce restul aveau deja parte de majorari ale primei de asigurare.

Doar 3% dintre utilizatori nu avusesera incheiata anterior o polita RCA. La intrebarea ( cate daune ati provocat in anul anterior, o pondere de 41% dintre utilizatori nu avusesera daune, 39% avusesera o dauna, 15% - doua daune si trei daune sau mai multe, numai 5%.

"Aceste procente arata, de fapt, ca a existat un interes mai sporit din partea celor care au avut daune de a afla cu cat le va creste prima de asigurare in momentul reinnoirii, fata de cei care nu avusesera daune si se mizau deja pe o reducere a pretului politei, chiar daca nu cunoasteau valoarea acesteia", a declarat Mihai Cracea. De asemenea, o pondere de 76% din utilizatori platformei intentionau sa isi incheie polita RCA pe o perioada de jumatate de an.

Cum functioneaza sistemul bonus-malus


Conform prevederilor legislatiei in vigoare in ceea ce priveste aplicarea sistemului bonus malus, perioada de referinta este anul calendaristic anterior datei de emitere a politei. Daca in perioada de referinta nu au fost inregistrate daune platite, asiguratii beneficiaza de un bonus, respectiv o reducere a primei de asigurare: o clasa, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de 6 luni; doua clase, in cazul in care noua polita se incheie pentru o perioada de un an.

Pentru aplicarea unui malus sunt luate in calcul evenimentele pentru care a fost platita cel putin o dauna in perioada de referinta, in care se retine responsabilitatea totala sau partiala a conducatorului auto, indiferent cine a condus vehiculul la momentul producerii accidentului, indiferent de modul de protocolare a acestuia, prin proces verbal intocmit de politie ori prin constatare amiabila de accident. Pentru aplicarea sistemului se porneste de la clasa detinuta pe polita anterioara.

Clasa rezultata se aplica asupra tarifului practicat de fiecare asigurator (click pe imagine).

Subscrierile pe RCA au scazut cu 21%


Suma totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile de raspundere civila auto RCA in anul 2011 a atins valoarea de peste 1.959 milioane de lei, in scadere cu 21% pe total piata, comparativ cu anul 2010, cand primele subscrise au fost de 2.464 milioane de lei.

De asemenea, numarul contractelor de asigurare incheiate a inregistrat o usoara scadere fata de anul trecut, respectiv de 2%, fiind subscrise un numar total de 6.400.241 polite de asigurare, fata de 6.554.509 anul trecut. Doar 34% dintre acestea reprezinta contracte incheiate pe o perioada de 12 luni. Din totalul politelor de asigurare subscrise in aceasta perioada, 4.852.161 polite, respectiv 76% reprezinta polite incheiate pentru persoane fizice.

La nivelul intregii piete, prima de asigurare medie anualizata, inregistrata in anul 2011 a fost de 480 lei, in scadere cu 26% fata de anul 2010 trecut cand valoarea primei medii a fost de 646 lei.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri