Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce dobanda de politica monetara la 5,25% la sedinta de politica monetara de joi, ca urmare a scaderii inflatiei si a persistentei deficitului de cerere agregata, potrivit estimarilor facute de Asociatia Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR).


In schimb, rezervele minime obligatorii ar putea fi mentinute atat pentru lei cat si pentru valuta.

Potrivit sondajului intern al AAFBR, 92% dintre respondenti iau in calcul reducerea dobanzii la nivelul de 5,25% in cadrul sedintei consiliului de administratie de joi.

"Tot in cadrul sedintei Consiliului de Administratie din 29 martie 2012, BNR ar putea decide mentinerea rezervelor minime obligatorii pentru lei si pentru valuta. 77% din participantii la sondaj au considerat ca rezervele minime obligatorii pentru lei vor fi mentinute la acelasi nivel (restul anticipand scaderi pana la nivelul de 10%), iar 92% din participantii la sondaj au considerat ca rezervele minime obligatorii pentru valuta nu vor fi modificate (restul anticipand scaderi pana la nivelul de 15%)", arata comunicatul AAFBR.

In acelasi timp, sondajul asociatiei arata ca, pentru finalul acestui an, dobanda cheie ar putea cobori la 5%, iar la sfarsitul lui 2013 s-ar putea situa tot la 5%.

Potrivit AAFBR, rezerva minima obligatorie pentru lei ar putea fi redusa de catre BNR la 12% in decembrie 2012 (estimarile variaza intre 10% si 15%) si la 10% in decembrie 2013 (estimarile variaza intre 8% si 15%).

Rezerva minima obligatorie pentru valuta ar putea fi mentinuta constanta de catre BNR la 20% in decembrie 2012 (estimarile variaza intre 12% si 20%), iar apoi ar putea fi diminuata la 15% in decembrie 2013 (estimarile variaza intre 10% si 20%).

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale peste 80 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri