Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis reducerea dobanzii de politica monetara cu 0,25%, pana la nivelul 5,25%, in linie cu asteptarile analistilor. Banca centrala a operat astfel a patra taiere consecutiva de dobanda de la inceperea procesului de relaxare monetara.
In schimb, BNR a mentinut rezervele minime obligatorii atat pentru lei cat si pentru valuta.

Reducerea dobanzii va fi aplicabila incepand cu 30 martie. De asemenea, banca centrala a mentinut obiectivul de gestionare adecvata a lichiditatii in sistemul bancar.

"CA al BNR reafirma ca banca centrala va monitoriza in continuare evolutiile interne si ale mediului economic international, astfel incat, prin ajustarea corespunzatoare a instrumentelor de care dispune, sa asigure realizarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si a stabilitatii financiare", potrivit comunicatului transmis de BNR.

Banca centrala a inceput relaxarea politicii monetare in noiembrie 2011, dupa ce timp de un an si jumatate mentinuse dobanda cheie la 6,25%.

BNR a decis sa relaxeze politica monetara cu pasi mici, la ultimele sedinte de consiliu de administratie fiind operate taieri de 0,25%.

Potrivit unui sondaj intern al Asociatiei Analistilor Financiar - Bancari din Romania (AAFBR), 92% dintre respondenti au luat in calcul reducerea dobanzii la nivelul de 5,25% in cadrul sedintei consiliului de administratie de joi.

Totodata, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, va sustine joi, in premiera, un briefing de presa in cadrul careia va prezenta decizia de poltica monetara.

BNR preia astfel practica Bancii Centrale Europene si a Rezervei Federale a SUA, care organizeaza briefinguri de presa la scurt timp dupa anuntarea deciziilor luate in sedinta de politica monetara.

Cu ocazia acestui briefing de presa, wall-street.ro va transmite live blogging declaratiile guvernatorului Isarescu.
15:33
Briefing-ul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, va incepe in scurt timp, prezentarea deciziei de politica monetara imediat dupa sedinta consiliului de administratie fiind o premiera pentru banca centrala.
15:39
Mugur Isarescu: Banca centrala a inceput in toamna anului trecut un ciclu de relaxare a politicii monetare, miscarile fiind receptate rapid de catre piata interbancara, prin scaderea dobanzilor sub cea de politica monetara.
15:47
Decizia de a face un briefing dupa sedinta de politica monetara este o masura care urmeaza unui standard pe care l-am vazut si la BCE si la Fed si la alte banci centrale europene.
15:51
Observam o transmisie rapida de la politica monetara in piata interbancara si cea a tilurilor de stat si o intarziere a transmisiei in piata bancara. Credem ca intarzierea va fi recuperata si in urmatoarea perioada o buna parte din deciziile noastre se vor reflecta si in piata creditului.
15:57
Noi asistam in piata bancara la o situatie duala. Avem pe de-o parte in sistemul bancar un deficit de lichiditate per total, lucru reflectat prin faptul ca la fiecare licitatie de imprumut de la BNR din fiecare luni se extrag 4-5 miliarde lei. Pe de alta parte avem un surplus de lichiditate, iar acest lucru se vede ca la sfarsit de luna apar la facilitata de depozit banci care depun 3-4 miliarde lei.
15:58
Bancile mama au cerut subsidiarelor din Romania imbunatatirea raportului credite/depozite, dar o asemenea imbunatatire va avea efecte. Noi pledam pentru ca ea sa se face treptat. In esenta, nu o contracaram pentru ca inseamna o reducere a indatorarii. Dorim ca procesul de dezindatorare sa fie controlat. De aceea, dorim ca prin refinantare de la BNR sa nu perturbam creditarea.
16:01
Dorim sa asiguram stabilitatea cursului de schimb, dar in conditii de piata cursul este determinat in Romania de piata valutara. Niciodata in aceasta institutie (BNR - n.r.) nu s-a vorbit de praguri, nu aparam un anumit nivel de curs. Avem o politica de curs de schimb flotanta.
In prezent, cursul leului este intr-o zona de echilibru. Daca zona de echilibru se misca, asta este cu totul altceva. Trebuie sa vedem daca fundamentele au determinat miscarea zonei de echilibru.
16:04
Din explicatiile Guverului, aceasta recuperare salariala la nivelul bugetarilor se face cu pastrarea tintelor bugetare stabilite in acordul cu FMI. Daca acest lucru se va intampla, bineinteles ca impactul este limitat.
16:05
Stim din experienta, si am trecut prin 5-6 ani electorali, ca apar riscuri majore si nu neaparat din cauza salarialor.
16:07
Rata anuala a inflatiei si-a continuat trendul descendent, coborand la nivelul de 2,6% in luna februarie 2012, de la 3,14% in decembrie 2011.
16:09
Rata anuala a inflatiei de baza CORE2 ajustat s-a redus de asemenea, ajungand la nivelul de 2,05% fata de 2,37% in luna decembrie 2011.
16:10
Scaderea ratei anuale a inflatiei la un nivel minim istoric este rezultatul indeplinirii programului economico-financiar prevazut in cadrul acordurilor cu Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si alte institutii internationale.
16:12
Rata dobanzii pentru facilitatea de depozit se reduce la nivelul de 1,25% de la 1,50%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) va fi de 9,25% pe an fata de 9,50%.
16:15
Consolidarea inflatiei in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei creeaza premise favorabile mentinerii stabilitatii financiare si obtinerii unei cresteri economice sustenabile.
16:16
Riscurile interne asociate contextului electoral, alaturi de incertitudinile legate de evolutiile mediului extern, ale fluxurilor de capital si ale unor preturi volatile, reclama o calibrare in continuare judicioasa a conduitei politicii monetare in vederea ancorarii eficace a anticipatiilor si pentru asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri