Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) va acorda BRD Groupe Société Générale o finantare de pana la 30 milioane euro pentru sustinerea proiectelor de investitii in eficienta energetica.
"Finantarea BERD va fi utilizata pentru sustinerea IMM-urilor cu imprumuturi in valoare de pana la cate un milion euro pentru investitii in proiecte precum: investitii comerciale in eficienta energetica, proiecte individuale de scara redusa de energie regenerabila, investitii in eficienta energetica si energie regenerabila in domeniul constructiilor, precum si investitii specifice ale producatorilor, furnizorilor si instalatorilor de tehnologie, echipamente si materiale din domeniul eficientei energetice si al energiei regenerabile", se arata intr-un comunicat al BERD, transmite Mediafax.

Fondurile vor fi utilizate si pentru imprumuturi in valoare de pana la cinci milioane euro pentru investitii in imbunatatirea performantei energetice a infrastructurilor municipale (inclusiv cladiri), indiferent daca acestea apartin direct municipalitatilor, companiilor detinute de municipalitati sau companiilor private furnizoare de servicii municipale.

"In comparatie cu entitatile similare din Europa de Vest, companiile si municipalitatile din Romania inregistreaza un procent mai ridicat al costurilor cu energia in totalul costurilor. Finantarile BERD acordate prin intermediul BRD Groupe Société Générale vor permite companiilor si municipalitatilor sa implementeze proiecte ce le vor reduce intensitatea energetica si le vor consolida competitivitatea si eficienta operationala", a declarat Sylvia Gansser-Potts, director BERD pentru Institutii Financiare - Banci UE.

Pachetul de finantare include un imprumut pentru eficienta energetica in valoare de pana la 20 milioane euro pentru sustinerea IMM-urilor, in cadrul Facilitatii de Finantare pentru Energie Sustenabila a IMM-urilor din Romania (RoSEFF) si o linie de credit de pana la 10 milioane euro in cadrul Facilitatii de Finantare a Municipalitatilor UE/BERD.

BDR arata intr-un comunicat ca finantarea prin cele doua facilitati BERD are mai multe avantaje, precum asistenta tehnica gratuita destinata potentialii beneficiari, asigurata de consultantul de proiect si consultantul de verificare, desemnati de BERD, si acordarea de stimulente financiare (granturi) din alocarile Uniunii Europene, platite beneficiarului final al proiectului dupa implementarea investitiei.

Valoarea stimulentului financiar, calculat ca procent aplicat la valoarea imprumutului, variaza in functie de tehnologia utilizata si de economiile de energie rezultate ca urmare a implementarii proiectului. Valoarea grantului pe care entitatea eligibila il poate primi, dupa implementarea si verificarea proiectului, variaza intre 10% si 15% pentru IMM-uri si intre 10% si 20% pentru autoritatile publice locale.

BRD precizeaza ca volumul creditelor depinde de natura investitiei eligibile. Valoarea finantarii din sursa BERD care poate fi accesata de o singura entitate este, pentru facilitatea destinata IMM-urilor, de 1 milion de euro pentru proiectele de eficienta energetica complexe, proiectele de utilizare a resurselor regenerabile si/sau de performanta energetica a cladirilor, de 250.000 euro pentru proiecte de dimensiuni mici, iar pentru autoritatile publice locale de 5 milioane de euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri