In timp ce clasele de asigurari auto au pierdut din cota detinuta in 2010 pe segmentul de asigurari generale, de la 74,51% la 65,72% in 2011, cea a asigurarilor de incendiu si alte calamitati naturale a ajuns, la finele anului trecut, la peste 19% din total piata, in conditiile in care in ultimii ani nu a depasit frecvent de 10%.
Aceasta evolutie a subscrierilor pe clasa asigurarilor de incendiu si calamitati (+22,3%) a fost sustinuta de dinamica primelor brute subscrise pentru asigurarile facultative de locuinte. De altfel, asigurarile de locuinta facultative, alaturi de asigurarile de viata au fost cele mai dinamice segmente ale pietei de asigurari, in anul 2011, si au contribuit semnificativ la atenuarea ritmului de scadere a volumului total de prime brute subscrise la nivelul intregii industrii de asigurari.

Primele brute subscrise pentru asigurarile de locuinte, facultative si obligatorii, se ridicau la aproape 676,6 milioane lei, in crestere cu 66,8% fata de nivelul de 405,7 milioane de lei inregistrat in 2010. Asigurarile facultative pentru locuinte au generat un volum de prime brute subscrise de 641,2 milioane de lei, nivel in crestere cu 70,5% fata de 2010. iar subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent.

"Anul 2011 a fost marcat de boom-ul asigurarilor facultative pentru locuinte, chiar daca acest boom a fost unul oarecum fortat, in contextul in care a fost generat, cel putin partial, de incercarea reusita a unora dintre companiile de asigurari de a profita de confundarea politelor obligatorii cu anumite tipuri de polite facultative, de catre o buna parte a populatiei", apreciaza Radu Manoliu (foto), director general adjunct, Credit Europe Asigurari. La sfarsitul anului trecut, erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii.

Primele brute subscrise pe segmentul asigurarilor generale au depasit 6,2 miliarde lei, in scadere nominala cu 6,53% fata de totalul de 6,6 miliarde lei aferent anului 2010. Asigurarile de tip Casco, cele de raspundere civila auto (RCA si CMR) si asigurarile de incendiu si alte calamitati naturale detin, impreuna, 84,8% din volumul total al primelor brute subscrise pentru asigurari generale.

"Faptul ca, la sfarsitul anului trecut, 5 milioane de locuinte erau asigurate, nu poate fi decat imbucurator - speranta generala constand in constientizarea treptata, de catre cetatenii care n-au facut altceva decat sa evite o posibila amenda, a necesitatii de acoperire la valoarea reala a locuintelor detinute, impotriva cat mai multor riscuri severe, precum incendiul, sau cu frecventa ridicata de manifestare, precum inundatiile cauzate de spargerea conductelor", spune Radu Manoliu.

Asigurarile obligatorie si facultativa ar trebui vandute printr-o singura polita

Cu toate acestea, asigurarile facultative pentru locuinte nu au reprezentat, insa, un caz singular in ceea ce priveste evolutiile pozitive inregistrate la nivelul subscrierilor corespunzatoare pietei de asigurari generale, exceptand segmentul asigurarilor auto. Cele mai mari cresteri procentuale, aferente unor volume semnificative, s-au inregistrat in cazul asigurarilor de raspundere civila generala (crestere de 84% in termeni nominali) si de garantii (crestere de 78% in termeni nominali); prin prisma varietatii riscurilor preluate de catre asiguratori, in primul caz, si a deblocarii multor proiecte de anvergura, in cel de-al doilea caz.

"Aceste evolutii pozitive, mai putin vehiculate, sunt foarte importante pentru intregul mediul economic national", mai spune directorul general adjunct al Credit Europe Asigurari. "Se poate considera, in consecinta, ca, exceptand segmentul asigurarilor auto, piata asigurarilor generale a inregistrat tendinte pozitive privind subscrierile de-a lungul anului 2011".

Un alt aspect pozitiv, mai ales pentru asiguratori, a constat in tendinta de diminuare a indemnizatiilor brute platite, intr-un ritm mai accentuat decat cel in care au scazut subscrierile; tendinta mentionata a fost generata, in proportie covarsitoare, de sub-segmentul asigurarilor facultative pentru autovehicule, ca urmare probabila a unei mai bune administrari a proceselor de instrumentare a daunelor, incluzand o mai buna negociere cu unitatile reparatoare - in contextul in care nivelul primelor de asigurare a scazut semnificativ, datorita concurentei acerbe, iar selectarea prin pret a potentialilor asigurati de catre unii dintre asiguratori este compensata de acceptarea lor cu orice pret de catre altii.

"Am reusit sa impulsionam vanzarile directe, mai bine decat anul trecut"


Volumul primelor brute subscrise anul trecut de Credit Europe Asigurari a a fost cu 6% mai mare decat nivelul bugetat si cu doar 8% mai mic decat cel corespunzator anului precedent. Directorul general adjunct al companiei a adaugat ca nu poate oferi detalii referitor la valorile absolute inregistrate, dar a mentionat faptul ca la sfarsitul fiecarui an intreg de activitate compania a obtinut profit. "Tinand cont de marimea afacerii este evident faptul ca nu ne referim la milioane de euro, dar simpla perpetuare anuala a profitului semnifica faptul ca afacerea este stabila", a spus Manoliu.

In ceea ce priveste structura portofoliului in functie de principalele tipuri de asigurari, cele mai mari cresteri procentuale s-au inregistrat in cazul asigurarilor de accidente aferente persoanelor, in crestere cu 36% fata de 2010, al asigurarilor de cladiri si bunuri apartinand persoanelor juridice, de 34%, si al asigurarilor de locuinte (facultative si obligatorii), in crestere cu 26% fata de 2010. "Principalele noastre (Credit Europe Asigurari - n.r.) trei categorii de asigurari au fost, la sfarsitul anului 2011 asigurarile de cladiri/locuinte si bunuri continute (PD, 40%), asigurari facultative de autovehicule (Casco, 31%) si asigurarile de accidente aferente persoanelor (PA, 15%)".

Referitor la structura retelelor de distributie, managerul companiei spune ca volumul de prime intermediate de brokerii si agentii de asigurare independenti a atins un nivel apropiat de cel generat de principalul partener al companiei, Credit Europe Bank - 36% din portofoliu, fata de 38%. "Pe de alta parte, am reusit sa impulsionam vanzarile directe (16%) mai bine decat anul trecut, iar aceasta reusita a compensat asteptata scadere inregistrata in cazul portofoliului generat de Credit Europe Leasing - sub 6% din total".

"Brokerii reprezinta principala noastra interfata in relatia cu clientii"


"Din punct de vedere strategic, brokerii de asigurare reprezinta, fara indoiala, principala noastra interfata in relatie cu clientii independenti, care nu au legaturi financiare cu grupul din care facem parte, Credit Europe, sau legaturi comerciale cu companiile din concernul care il inglobeaza, Fiba Group. Am mentionat conceptul de interfata in relatia cu clientii, deoarece brokerii nu sunt doar principalii nostri parteneri comerciali, ci si furnizori de informatii despre noi", spune directorul adjunct.

In opinia sa, principalul mijloc de stimulare a dezvoltarii relatiilor cu brokerii de asigurare consta in prompta si corecta instrumentare a daunelor – subliniind faptul ca mentionata corectitudine poate transcede, uneori, limitele conditiilor de asigurare (una dintre cerintele obligatorii pentru astfel de cazuri fiind, evident, dovedirea bunei credinte).

Credit Europe Asigurari Reasigurari S.A. este autorizata sa desfasoare activitati de asigurari generale in Romania incepand cu data de 9 iulie 2007 si reprezinta o investitie directa a grupului financiar olandez Credit Europe Group N.V. si a concernului Fiba Group. Compania Credit Europe Asigurari este si actionar al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Compania ofera o gama extinsa de asigurari facultative pentru persoane fizice si juridice, printre care asigurari de locuinte si bunuri casnice, Casco, accidente de persoane si intrare in somaj, asistenta medicala, de avarii accidentale aferente masinilor, utilajelor si instalatiilor, lucrari s.a.m.d..
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri