Cele doua mari obiective generale ale noii strategii aprobata pe 3 aprilie anul curent de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sunt consolidarea rolului autoritatii de supraveghere pe plan national si international si elaborarea unui cadru de reglementare care sa sustina dezvoltarea pietei de asigurari.
Analiza evolutiei pietei de asigurari din Romania si a contextului economic intern si european a stat la baza stabilirii obiectivelor strategice, care vizeaza doua mari arii si implica politici de actiune clar definite prin strategie: imbunatatirea capacitatii institutionale a CSA si schimbarea filosofiei de supraveghere, prin inlocuirea supravegherii de tip „conformitate” cu cea bazata pe evaluarea riscurilor; aceasta reprezentand o etapa premergatoare necesara si esentiala pentru implementarea cerintelor Directivelor Europene Solvabilitate II si Omnibus II.

Pe termen scurt, principalele preocupari ale CSA se focalizeaza pe patru mari zone: reformarea cadrului de reglementare, cu accent mai pronuntat pe activitatea de monitorizare a stabilitatii financiare a societatilor si brokerilor de asigurare si dezvoltarea initiativelor ce vizeaza imbunatatirea protectiei consumatorilor, se arata in comunicatul institutiei de supraveghere.

“Adoptarea acestei strategii este motivata de evolutiile recente, atat la nivelul pietei locale de asigurari, cat si al celei europene, dar si de perspectivele economice generale. Evaluarea rezultatelor analizei tendintelor si evolutiei inregistrate de industria de asigurari arata nevoia unor masuri centrate pe prudenta, pe protectia consumatorilor, pe dezvoltarea capacitatii de supraveghere a autoritatii de reglementare. Acestea sunt, de altfel, si principalele preocupari la nivel european, iar CSA trebuie sa actioneze pentru continuarea procesului de dezvoltare institutionala, in vederea implementarii celui mai complex proiect al industriei europene de asigurari - Directiva Solvabilitate II”, a declarat presedintele CSA, Constantin Buzoianu (foto).

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) este singura autoritate imputernicita prin lege cu atributii de autorizare, supraveghere prudentiala si control a activitatii de asigurare in Romania, precum si cu atributii de emitere a normelor de aplicare a legii. CSA este membru EIOPA - Autoritatea Europeana de Asigurari si Pensii Ocupationale, EIOPC - Comitetul European pentru Asigurari si Pensii Ocupationale si IAIS - Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri