Banii trimisi acasa de romanii de peste granita sint o miza cu multe zerouri nu doar pentru banci, ci si pentru serviciile de transfer financiar international. CEC a intrat de curind pe aceasta piata.
Casa de Economii si Consemnatiuni, a carei privatizare a stat pina saptamina trecuta sub semnul intrebarii, a lansat recent un serviciu de transfer financiar international, dedicat in exclusivitate romanilor din strainatate. Serviciul este dezvoltat in parteneriat cu Transfer Rapid LLC, o companie americana infiintata in 2004 si al carei consiliu de incredere este prezidat de James Rosapepe, fostul ambasador al SUA in Romania, si are printre actionari un fost secretar de Stat al Trezoreriei americane. De altfel, serviciul prin care sumele trimise vor putea fi ridicate in maximum 24 de ore prin intermediul retelei CEC este deocamdata disponibil la nivelul comunitatilor romanesti din SUA, urmind sa se extinda apoi in tarile principale de emigratie din Uniunea Europeana.

Raspuns la suspiciuni

Faptul ca banca nu a initiat serviciul de transfer de bani in cooperare cu Western Union sau Money Gram, cele doua mari companii care domina piata de profil, a trezit suspiciuni. Mai ales ca CEC este inca o banca aflata in proprietatea statului. Presedintele CEC, Eugen Radulescu, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a explicat de ce conducerea bancii a ales sa colaboreze cu Transfer Rapid. Radulescu sustine ca oferta Transfer Rapid a raspuns promisiunii facute de CEC, aceea de a oferi servicii accesibile din punctul de vedere al costurilor pentru toate categoriile de clienti de pe tot cuprinsul tarii. Presedintele CEC a spus ca negocierile cu Transfer Rapid au fost demarate din aprilie 2005 si ca serviciul de transfer va avea preturi mult sub cele practicate de cei doi mari din piata, iar obiectivul CEC este de a-si creste cota in sistemul bancar romanesc prin valorificarea retelei sale. Am ales Transfer Rapid pentru a oferi romanilor din strainatate o alternativa mai putin costisitoare spune Eugen Radulescu.

Atac la monopol

Desi nu a pomenit nici un moment numele Western Union sau Money Gram, referindu-se mereu la cei doi ,,actori de pe piata, Eugen Radulescu a denuntat politica de monopol a acestora. Au un pret extrem de ridicat si cer monopol, exclusivitate. Nu vrem sa lasam piata sa fie impartita de doi jucatori... Asta este economia de piata - sint unii care incearca sa impuna monopoluri si altii care vor sa le sparga, a spus presedintele CEC, care s-a aratat surprins ca Oficiul Concurentei nu s-a sesizat in legatura cu practicile anticoncurentiale din domeniul transferului de bani.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri