Moneda europeana pare a fi cea mai buna alegere la acest moment pentru contractarea unui imprumut pe termen scurt

Evolutia cursului de schimb face acum diferenta in conditiile in care dobanzile s-au apropiat foarte mult. Si doua puncte procentuale pot induce totusi costuri suplimentare de 1-2 milioane lei vechi.

Ca urmare a politicii BNR, dobanzile la lei au inceput sa o ia la vale, tot mai multe banci punand semnul egal intre acestea si dobanzile la imprumuturile in euro sau dolar, mai ales in cazul creditelor imobiliare si ipotecare. Totusi, la momentul actual, atunci cand vorbim de imprumuturi pentru cumpararea unui imobil, diferentele de dobanda intre un imprumut in lei si unul in valuta destinat cumpararii unui imobil sunt de 2-4 puncte procentuale. Desi doua procente par sa nu conteze prea mult, atunci cand vorbim de termene lungi dobanda capata totusi o importanta destul de mare. La un imprumut de 50.000 de euro contractat pe 10 ani la o dobanda de 8%, respectiv 10%, diferenta intre valorile ratelor lunare corespunzatoare celor doua credite este de aproape 55 de euro.

Si totusi, cum tendinta este aceea de a egaliza dobanzile la lei si valute, ne punem intrebarea daca la momentul actual ar mai trebui sa ne orientam spre imprumuturile in valuta. Raspunsul nu este deloc simplu.

In ciuda tendintei care se manifesta la acest moment (aceea a egalizarii dobanzilor pentru creditele in lei si valuta), viitorul ne poate rezerva surprize. Trei factori concureaza la obtinerea rezultatului final: evolutia dobanzilor la lei, evolutia dobanzilor la valuta si evolutia cursului de schimb. In privinta primelor, chiar daca la ora actuala exista presiuni pentru cresterea lor, dupa un continuu trend descrescator inceput in urma cu 5 ani, nu vor exista miscari spectaculoase in sus, atat pentru ca a avut loc liberalizarea intr-o mare masura a contului de capital, cat si datorita concurentei intre banci. Ca urmare o crestere a dobanzilor la lei, daca se va produce in urmatoarea perioada, nu va intrece 2-4 puncte procentuale.

In ceea ce priveste dobanzile la valuta, pe piata romaneasca lucrurile sunt ceva mai complicate. Ele depind in special de evolutia dobanzilor de pe piata internationala. Acestea au crescut in ultimii doi ani la dolar si au ramas aproximativ la acelasi nivel la euro. Cum marjele practicate de banci pe piata romaneasca erau destul de mari, ele au putut sa mentina dobanzile la credite la aproximativ acelasi nivel, iar aici ne referim mai ales la dolar, unde dobanda pe piata internationala a crescut cu aproape trei puncte procentuale in ultimii doi ani (intre timp si riscul de tara al Romaniei s-a imbunatatit).

Dobanzile de pe piata romaneasca la creditele in valuta depind insa si de politica BNR si in special de masurile administrative pe care aceasta le-a luat in ultima vreme (marirea rezervei minime obligatorii - RMO - la valuta si scaderea acesteia la depozitele in lei). Cum BNR a anuntat ca va urmari si in continuare descurajarea creditului in valuta, este de asteptat ca si in viitor sa mareasca RMO, scumpind astfel imprumuturile in valuta (atat pe cele noi, cat si pe cele aflate in derulare).

In sprijinul celor care s-au imprumutat sau se imprumuta in valuta vine insa, in ciuda BNR, intarirea leului, care face mai ieftine ratele ce trebuie achitate in valuta. Spre exemplu, intre 31 decembrie 2004 si 31 decembrie 2005, euro s-a depreciat fata de leu cu peste 7%, iar de la 31 decembrie 2005 pana la 2 martie 2006 cu inca 6%. La o rata de 200 de euro, scaderea euro fata de leu se concretizeaza in plata a circa un milion de lei vechi mai putin catre creditor. E drept ca ai nevoie si de un pic de noroc, deoarece aceste cotatii fluctueaza zilnic, dar, dupa cum au dovedit-o evolutiile din trecut, uneori cu o oarecare ciclicitate, se poate intampla ca exact atunci cand rata devine scadenta piata, desi pe un trend descrescator, sa inregistreze un maxim pentru aceea luna, diminuand potentialul castig pe care l-ati fi obtinut de pe urma scaderii euro. Iesirea dintr-o astfel de situatie este achitarea ratei in avans, atunci cand piata pare sa fi atins un minim al sau pe termen scurt.

Pentru anii 2006 si 2007 cursul mediu ROL/EUR estimat de analistii finnciari de la Bank Austria Creditanstalt este de 3,53 lei, respectiv 3,44 lei, iar daca ne luam dupa indicele Big Mac, ce spune ca leul este subevaluat la momentul actual, o valoare adevarata pentru acesta situandu-se in jurul cotatiei de 2,9 lei pentru un euro (nivel ce ar putea fi atins in preajma trecerii la euro ca moneda nationala, adica dupa 2010), rezulta ca si in viitor cursul de schimb va fi aliatul celor care se imprumuta in valuta.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/stiri/stiri.php?ContentID=6547

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri