Bursa de Valori Bucuresti a traversat din nou o saptamana agitata. O saptamana care a inceput linistit si s-a terminat intr-o maniera agitata, o saptamana interesanta, ce a adus palpitatii investitorilor. Dupa cateva zile apatice, care nu au adus bucurii prea mari, a urmat un val de vanzari la Bursa, de presiune ridicata la vanzare, uneori cu accente de panica, apreciaza analistii de la SSIF Prime Transaction SA.

Corectiile s-au amplificat in aceasta perioada, generalizandu-se de la SIF-uri catre intreaga piata, contextul politic si contextul pietelor invecinate afectand si Bursa de la Bucuresti. Societatile de Investitii Financiare au cazut mult si in aceasta saptamana, tendinta care ar putea continua si in perioada urmatoare, dar cu variatii mult mai mici. Dintre blue-chipsuri, si BRD a intrat pe un canal descendent clar, in piata mai rezista pe distributie doar titlurile Bancii Transilvania, unde asteptarile continua sa ramana peste tendinta pietei.

Lichiditatea a crescut la final de saptamana

In ultimele cinci zile, lichiditatea pietei de capital din Bucuresti a avut o lichiditate in crestere cu 25% fata de saptamana anterioara, valoarea totala a schimburilor atingand un nivel de 197,5 milioane RON. Media tranzactiilor per sedinta a fost de doar 39,5 milioane RON, cele mai tranzactionate titluri apartinand SIF-urilor.

Tranzactii ridicate pe obligatiuni

Fata de prima saptamana a lunii martie, sectorul obligatiunilor a inregistrat tranzactii mai insemnate, cu titlurile Municipalitatii din Timisoara, precum si cu cele ale Raiffeisen Bank, BRD-Groupe Socit Gnrale si Finansbank. Valoarea totala a acestor tranzactii a depasit 2,61 milioane RON, adica aproximativ 1,32% din piata, mai cautate fiind obligatiunile emise de Municipalitatea din Timisoara, unde s-au inregistrat transferuri de 2,21 milioane RON.

Scaderi generalizate pe indici

Cu mici exceptii, ultima saptamana de tranzactionare a fost rosie pe toti indicii, cel mai afectat fiind indicele BET-FI, care a scazut aproape dublu fata de restul indicilor (8,07 procente).

Indicele BET a scazut cu 4,96% si isi mentine tendinta descendenta pe termen mediu, apreciaza analistii de la Intercapital SA. La randul sau, indicele BET-Compozit a scazut cu 4,19% si aici tendinta pe termen mediu fiind descendenta.

Indicele ROTX listat la Bursa din Viena reflecta evolutia celor mai puternice 8 companii de la BVB: BRD, TLV, RRC, SNP, IMP, BCC, ATB si, mai nou, Flamingo International a pierdut 4,21%.

Tranzactii cu doi emitenti pe Deal

In segmentul Deal al BVB, saptamana trecuta au fost inregistrate tranzactii cu doi emitenti in valoare totala de peste 2,13 milioane RON. Tranzactiile au vizat 620.000 de actiuni SIF 3 Transilvania si 2,5 milioane de actiuni Electroputere Craiova.

Posibile surprize in piata

Pentru saptamana urmatoare e destul de dificil de facut estimari, SIF-urile au sanse mari sa isi revina daca nu se anunta ceva nefavorabil, iar la RRC exista o sensibilitate mai mare avand in vedere ancheta, de unde pot sa vina tot felul de vesti, bune sau proaste, acestea fiind actiunile care pot influenta intreaga piata, apreciaza Paul Brendea, analist la Prime Transaction. In acelasi timp, interesul pentru titlurile petroliere este mentinut si de perspectiva prezentarii rezultatelor preliminate la Petrom.

Mai exista posibilitatea sa vina un convocator la Banca Transilvania, fiind cunoscuta politica acesteia de majorare a capitalului social (anul trecut convocatorul a venit in 23 martie, iar acum doi ani in 18 martie). In mare, acestea sunt elemente ce pot oferi surprize in perioada imediat urmatoare, insa in general principalele actiuni au ajuns la preturi interesante pentru cumparatori, astfel ca scaderi de amploare mare, corectii majore, sunt greu de crezut ca vor mai fi, inca o data in conditiile in care nu intervin alti factori perturbatori.





Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri