Anul 2005 a adus bancilor care opereaza in Romania rezultate financiare exceptionale. Clasamentul primelor zece banci din Romania a cunoscut mici modificari, date de avansul instrumentelor segmentului de retail precum creditarea persoanelor fizice si a micilor intreprinderi a devenit o miza cruciala. In acelasi timp, bancile continua procesul de extindere sau restructurare.
Singura banca cu capital romanesc - crestere puternica

Lupta din ce in ce mai dura de pe piata de retail banking a scos in fata singura banca cu capital romanesc: Banca Transilvania.

In conditiile in care cota de piata a acesteia a crescut pana la nivelul de 3,84 %, Banca Transilvania a venit pe pozitia a opta, urcand o pozitie fata prima jumatate a anului trecut.

Activele bancii au crescut anul trecut cu 104%, atingand la finalul anului 1,45 miliarde de euro. Banca Transilvania a reusit in ultimii ani sa isi majoreze in mod constant cota de piata.

Banca este considerata drept cel mai probabil urmatoarea tinta de preluare din sistemul bancar, dupa privatizarile BCR si CEC, fiind totodata printre cele mai interesante actiuni de la Bursa

Sub presiunea concurentei in crestere, ABN Amro a pierdut sase pozitii, cazand pe pozitia a zecea cu o cota de piata de 3,78 procente.

Olandezii - a patra forta din sistem

ING a inregistrat in 2005 o crestere semnificativa a cotei de piata activele totale ale bancii atingand 1,84 miliarde euro.

Sucursala locala a grupului olandez a inregistrat venituri nete de 73,8 milioane euro (269,39 milioane lei noi) in 2005.

ING Romania a avut, in 2005, o cota de piata de 5,3 la suta, in crestere cu 45 la suta fata de 2004, situandu-se pe locul patru in sistemul bancar romanesc, primele locuri fiind ocupate in ordine de Banca Comerciala Romana, BRD si Raiffeisen Bank.

De asemenea, ING Romania a inregistrat o cota de piata de zece la suta din totalul serviciilor bancare pentru companii, banca fiind lider pe piata de servicii bancare electronice ING Online si ING Self Bank.

Grecii de la Alpha urca, iar Batrana Doamna pierde 2 locuri

In ascensiune a fost si cota de piata a Bancpost, care a urcat pe locul al saselea cu 4,5 %.

Comparativ cu jumatatea anului trecut, Alpha Bank reuseste sa tina pasul cu piata, drept pentru care a urcat de pe locul zece pe pozitia a noua, iar cota sa de piata a crescut usor, de la 3,2% pana la 3,82%.

Pe de alta parte, CEC nu reuseste sa-si pastreze pozitia, pierzand doua locuri in decurs de sase luni.

"In prezent, detinem 4,3-4,4% din piata bancara, cu active totale putin peste 5,8 miliarde de lei. Potrivit datelor preliminare aferente ale anului 2005, profitul net al CEC se apropie de doua milioane de euro, sub nivelul atins cu un an in urma, respectiv peste 55 milioane de lei", a declarat presedintele CEC Eugen Radulescu.

CEC are ca obiectiv revenirea la o cota de piata similara celei din 2004, putin peste 5%. Aceasta se realizeaza prin extinderea sistemului IT in toate unitatile teritoriale si lansarea de noi produse si servicii bancare, a adaugat Radulescu.

BCR - principalul jucator din banking

Cota de piata a BCR a avansat la 26,3% la sfarsitul lui 2005, dupa ce la jumatatea anului scazuse la 25,1%.

BCR este, in continuare, principalul jucator pe piata bancara, cotele de piata 25,4% la active, 26,4% la creditele neguvernamentale si 28,6% la depozite clienti - confirmand consolidarea pozitiei sala de lider si formator de piata.

Profitul net obtinut de BCR in 2005, conform standardelor romanesti de contabilitate, a crescut puternic, cu 15,6%, in termeni nominali, comparativ cu 2004, pana la 742,3 milioane lei (echivalent cu 202 milioane de euro)

BRD - Groupe Socit Gnrale ramane a doua banca din Romania, cu active ce depasesc 5,2 miliarde euro (la sfarsitul lunii septembrie 2005), urcand de la 14,2% la 15 %.

Insa marii castigatori ai anului 2005-2006 sunt HVB/UniCredit/Tiriac, care vor rasturna clasamentul urcand, cu o cota de 9%, pe pozitia a treia foarte aproape de Raiffeisen Bank.

Topul primelor 10 banci din Romania


PozitiaBanca Cota de piata (dec. 2005)Crestere procentuala
1.BCR26,3% 55,7%
2.BRD 15,0% 78,8%
3.Raiffeisen Bank 8,8% 46,3%
4.ING Bank 5,3% 45,7%
5.HVB Bank 4,9% 64,6%
6.Bancpost 4,5% 50,1%
7.CEC 4,4% 14,8%
8.Banca Transilvania 3,84% 104,9%
9.Alpha Bank 3,82% 85,6%
10.ABN Amro Bank 3,78% 17,7%


*topul a fost intocmit si dat publicitatii de ING Bank pe baza activelor nete bancare exprimate in euro;


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri