Dexia, Raiffeisen si National Bank of Greece (NBG) sunt competitorii care au cele mai mari sanse in cursa de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni, spun analistii. In cursa au ramas National Bank of Greece, Monte dei Paschi di Siena, Dexia Bank, EFG Eurobank, OTP Bank si Raiffeisen.
In asteptarea noii strategii de privatizare a CEC, nu toate bancile si-au reiterat intentia de a face noi oferte. Cred ca franco-belgienii de la Dexia au cele mai mari sanse, la egalitate cu austriecii de la Raiffeisen. Nu trebuie ignorata nici oferta NBG, sustine un analist apropiat

privatizarii. Trebuie tinut cont insa de faptul ca 40% din activele bancare din Romania se concentreaza in maini austriece si, odata ce Raiffeisen ar prelua CEC, ponderea ar urca la 50%, sustine analistul.

Cred ca Raiffeisen are interesul cel mai mare pentru a prelua CEC, chiar si in cazul in care costul extinderii prin preluare va fi de 10 ori mai mare decat al unei dezvoltari organice prin deschiderea de noi sucursale. Raiffeisen are banii si, daca Herbert Stepic (n.r. - directorul executiv al Raiffeisen International) vrea sa ia CEC, o va face, ne-a declarat un bancher austriac. Pe de alta parte, nici oferta Monte dei Paschi di Siena nu trebuie neglijata - italienii au banii si, cand isi pun ceva in minte, merg pana la capat, sustine bancherul.

In acelasi timp, OTP a declarat pentru Budapest Business Journal ca isi doreste o cota de piata de 10% in Romania, pe termen mediu, ceea ce ar insemna ridicarea prin forte proprii de la 0,6% in prezent, insa si prin cumularea si urcarea cotei de piata a CEC, de 4,4%. Deocamdata insa, Raiffeisen a fost singura care a anuntat oficial ca va depune o oferta angajanta pentru preluarea CEC.

Pesitorii asteapta decizia Guvernului

Potrivit unor surse din Comisia de Privatizare, investitorii vor putea depune oferte de cumparare pentru 85% din actiunile bancii, noua strategie de vanzare va fi anuntata pana la 15 martie, iar ofertele de preluare vor putea fi depuse pana la 25 aprilie. Oricare investitor e interesat de un pachet cat mai mare din CEC, intrucat asta i-ar oferi un control mai mare asupra bancii, sustine Mihai Bogza, presedintele Bancpost, subsidiara a EFG Eurobank.

Strategia initiala prevedea vanzarea unei participatii de pana la 75% din capitalul CEC, dar nu mai putin de 50% plus o actiune.
Noua strategie va oferi salariatilor un drept de preferinta pentru cel mult 5% din actiuni, iar un pachet de pana la 10% ar putea fi listat la Bursa de Valori Bucuresti. Pretul va conta in proportie de 75% in grila de punctaj pentru desemnarea castigatorului.

Desi continuarea privatizarii s-a decis de peste o saptamana, pana la inchiderea editiei investitorii nu primisera vreo instiintare oficiala din partea autoritatilor.

De ce trebuie vanduta CEC

Completarea privatizarii CEC ar fi in interesul Guvernului, al CEC si al eventualului investitor, deopotriva, ne-au declarat oficiali ai OTP. CEC trebuie privatizat cat de curand, sustine si Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

Ar fi nerealist sa se estimeze ca banca va juca un rol important pe o piata bancara romaneasca tot mai competitiva, in absenta unui actionar majoritar puternic si cu experienta, e de parere Van Groningen.
Bancile de stat nu au, in general, succes, fara un management privat fiindu-le greu sa se dezvolte. In plus, din pricina competitiei crescute, CEC ar pierde tot mai mult din cota de piata, iar printr-o vanzare ulterioara statul ar obtine mai putin decat in prezent. Pe de alta parte, Guvernul pierdea din credibilitate daca nu lua decizia continuarii privatizarii. Motivul invocat de Executiv, potrivit caruia pretul oferit pentru actiunile CEC ar fi foarte mic, nu este realist. Au fost facute oferte considerabil mai mari, spun surse apropiate privatizarii. Am auzit o banca spunand ca va merge pana la 600 milioane euro pentru 75% din CEC, a adaugat sursa citata. In cazul ofertarii a 85% din actiuni, si suma licitata este de asteptat sa creasca.

In momentul de fata, interesul investitorilor straini fata de sistemul bancar romanesc este foarte ridicat, asadar este momentul oportun pentru privatizare, sustine Mihai Bogza. Cred ca ultimii 16 ani au dovedit ca in mainile statului CEC nu a reusit sa faca fata presiunii concurentiale, pierzand mult din cota de piata. E bine ca autoritatile nu dau inapoi in fata angajamentului de privatizare, eliminand astfel posibilele ezitari si eventuala incoerenta din politica de privatizare, adauga Bogza.

Ce va cumpara castigatorul

Cele mai de pret active ale CEC sunt sucursalele, care-i ofera o expunere mare in teritoriu. Insa, din cele 1.402 sucursale, din care 900 situate in mediul rural si micile orase, inves-titorul strategic va trebui sa inchida o parte si sa restructureze personalul. Presedintele CEC, Eugen Radulescu, sustine ca unele sucursale din zonele urbane au si 40 de angajati, in timp ce in zonele rurale sunt sucursale cu un singur angajat, si acela cu norma de lucru redusa.

CEC a ajuns, la sfarsitul lui 2005, la o cota de piata de 4,3-4,4% si un profit net de doar 1-2 milioane euro, reusind sa stopeze, spre sfarsitul anului, caderea libera in care intrase, sustine Radulescu. Potrivit acestuia, institutia ar avea nevoie de 200 milioane euro in urmatorii doi ani, cu sau fara privatizare. E greu de crezut ca statul ar fi fost dispus sa dea acesti bani. Am reusit sa redresam balanta, si poate vom castiga, in decursul acestui an, pe masura ce sistemul IT va fi refacut, din cota de piata spune Radulescu.

CEC a disponibilizat anul trecut 1.700 de angajati si va reduce personalul cu inca 1.000 in decursul acestui an, de la 7.500 in prezent. Pe 2 martie, volumul creditelor a ajuns la 2,1 miliarde RON, din care 1,875 miliarde cu persoane fizice si 226 milioane cu persoane juridice. Sursele atrase au crescut la 4,640 miliarde RON pentru persoanele fizice si 411 milioane RON de la persoanele juridice, totalul activelor urcand la 5,804 miliarde RON. Numarul de carduri a urcat la 22.000, numarul de bancomate - la 137 si numarul de puncte de vanzare din sucursale (POS-uri interne) - la 2.000. CEC va face, in acest an, investitii de circa 28 milioane euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri