Noul Consiliu de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, ales la inceputul lunii februarie pentru un mandat de patru ani, si-a propus obiective ambitioase care vizeaza cresterea capitalizarii bursiere de la 15 miliarde euro la 50 miliarde euro si a valorii medii a tranzactiilor zilnice de la opt milioane euro la 40 milioane euro.
Cea mai ambitioasa cifra se refera insa la cresterea numarului investitorilor activi la bursa, de la 12.000-14.000 in prezent la 300.000, acesta fiind un "pariu extrem de indraznet", a declarat miercuri, intr-o conferinta de presa, presedintele BVB, Septimiu Stoica, cu prilejul prezentarii directiilor de actiune strategica pentru anii urmatori.

Stoica a explicat ca aceasta estimare a luat in calcul numarul investitorilor activi pe piata bursiera din Polonia - 800.000 si un scenariu pesimist asupra evolutiei pietei autohtone de capital.

Directiile de actiune strategica ale BVB, in viziunea noii conduceri, urmaresc sa asigure bursei autohtone un loc in cadrul viitoarei piete financiare a Uniunii Europene /UE/, axandu-se pe dezvoltarea activitatii de tranzactionare, consolidarea institutionala si construirea noii identitati corporative a BVB, devenita recent societate comerciala pe actiuni.

Prima grija a BVB, a subliniat presedintele Septimiu Stoica, este listarea de noi emitenti, problema principala fiind "putinatatea marfii" pe piata de capital romaneasca. BVB are in vedere listarea a 15 mari companii care au fost privatizate recent sau la care statul detine inca pachete importante de actiuni, 50 de companii private de succes, Fondul Proprietatea, despre care Stoica a apreciat ca va fi listat in cateva luni, precum si organizarea unui segment de piata dedicat companiilor "high tech".

Alte directii de actiune se refera la construirea si promovarea noii structuri a pietei bursiere, care cuprinde piata reglementata si sistemul alternativ de tranzactionare, diversificarea tipurilor de instrumente financiare - derivate, titluri de stat, Romanian Depository Receipts /RDR/ care vor oferi posibilitatea tranzactionarii in Romania unor titluri-vedeta de pe pietele internationale, warante, titluri si obligatiuni ipotecare -, extinderea gamei de operatiuni - cumparari in marja, vanzari scurte (short selling), imprumutul de actiuni -, asigurarea unor costuri de operare reduse pe piata de capital prin propria politica de tarife si comisioane si prin influentarea politicii de taxe a viitorului depozitar central.

De asemenea, BVB va urmari facilitarea accesului publicului la informatiile de tip bursier, impunerea pe agenda publica a aspectelor legate de dezvoltarea pietei de capital, implicarea in programe pentru cresterea gradului de educare financiara a publicului, promovarea guvernantei corporative, performanta infrastructurii IT, crearea premiselor pentru interconectarea BVB cu sistemele tehnice operate de alte burse europene dezvoltarea relatiilor de colaborare stabilite deja cu bursele din Atena, Viena si cu Italian Exchange.

Stoica a subliniat totodata ca in ultimii ani BVB a facut un salt cu totul extraordinar, intarit si de evolutia principalilor indicatori, reusind sa iasa din perioada de izolare si sa evolueze corelat cu marile burse din regiune, iar investitorii internationali privesc BVB ca fiind una dintre cele mai importante piete din regiunea Europei Centrale si de Est.

In 2005, capitalizarea bursiera a crescut la 15,311 miliarde euro (26 la suta din PIB) fata de 8,818 miliarde euro in 2004, iar valoarea tranzactiilor s-a majorat la 2,152 miliarde euro comparativ cu 598 milioane euro in 2004.

Dupa capitalizare, BVB se situeaza pe locul patru in regiune, dupa bursa din Polonia - 40,7 miliarde euro, Cehia - 35,8 miliarde euro si Ungaria - 34 miliarde euro.

Din noul Consiliu al BVB fac parte, pe langa presedintele Septimiu Stoica, vicepresedintii Ovidiu Sergiu Pop si Dan Viorel Paul, secretarul general Nicolae Alexandru, Alexandru Rusu si Dana Mirela Ionescu, Petru Prunea, Rares Nilas, Razvan Pasol i Adrian Manaila - membri.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri