Confederatia Patronala a Industriei, Serviciilor si Comertului din Romania (CPISC) isi manifesta dezacordul fata de modul guvernamental de abordare privind privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).
Potrivit unui comunicat remis Rompres, nota de fundamentare a Hotararii de Guvern privind modificarea si completarea HG nr. 806/2005 pentru aprobarea Strategiei de privatizare a CEC, primita spre avizarea partenerilor sociali, la Consiliul Economic si Social (CES), sub nr. 561 din 15 martie, nu contine altceva decat referiri de procedura la alte acte normative fara sa "fundamenteze" in vreun fel temeiul si logica unei asemenea decizii.

CEC este si trebuie sa ramana o banca populara, o institutie de economisire si credit destinata micilor deponenti, arata CPISC.

In situatia ca institutia nu este performanta solutia optima poate fi incredintarea administrarii acesteia unei companii specializate pe baza unui contract de administrare, cu inalte clauze de performanta iar eventuala majorare de capital se poate face prin subscriptie publica pana la nivelul satisfacator, subliniaza comunicatul.

Decizia de vanzare a CEC, face parte din lungul sir de actiuni similare practicate de ani buni, de guverne iresponsabile, care instraineaza fara nici o noima resurse corporale si necorporale romanesti la preturi infime, din singura ratiune de a asigura resursele unei gestionari bugetare sub-mediocre si lipsite de transparenta.

"in locul unei asemenea deicizii cu cert efect perdant, pe termen lung, indiferent de pretul obtinut la negocieri, mediul de afaceri astepta o preocupare guvernamentala pentru structurarea sistemului bancar in cele trei segmente indispensabile eficientei acestuia pentru economie: Banci de risc (de investitii), Banci comerciale si Banci populare (de economisire), pentru aceasta ultima categorie CEC fiind deja un exponent consacrat pentru edificarea caruia s-au facut, in epoca, mari eforturi si care, iata, sunt zadarnicite acum de aceasta masura neprofesionala si iresponasabila", se arata in comunicatul CPISC.

"In mod logic", precizeaza CPSIC, "efectele acestei masuri vor impune luarea deciziei de inlocuire pe piata financiara a CEC, cu o institutie cu functii similare, costurile vor fi de zeci de ori mai mari decat modesta valoare ce va fi obtinuta prin tranzactia actuala si care se va dilua, ca toate cele de pana acum, in negura unui Buget de Stat administrat lamentabil".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri