UniCredit Romania va putea fuziona cu entitatea formata de HVB si Banca Tiriac abia dupa aceasta vara, intrucat renegocierea contractului de fuziune dintre HVB si banca fostului tenisman inca nu a fost oficializata, iar procedurile cer timp, sustin surse din piata.
Saptamana trecuta, grupul UniCredit a desemnat Banca Austria Creditanstalt (BA-CA) in pozitia de dirijor in zona central si est-europeana al afacerilor bancii nou-formate prin fuziunea internationala a UniCredito Italiano (banca-mama a UniCredit Romania) cu Bayerische Hypovereinsbank (HVB). Iar BA-CA va dori sa urgenteze procesul de fuziune, spun sursele citate, existand chiar posibilitatea imbunatatirii, in timp, a ofertelor de preluare a pachetelor de actiuni controlate de firmele lui Ion Tiriac.

Transparenta si corectitudine

Fuziunea HVB cu Tiriac a fost reluata, spun surse din piata, la cererea actionarului majoritar de a schimba data de referinta a schimbului de actiuni dintre banci din 31 august 2005, in 31 decembrie 2005. Motivul este simplu: HVB a crescut considerabil pana la sfarsitul anului, in timp ce Banca Tiriac nu a reusit sa atinga un ritm de crestere similar. Prin urmare, actionarii HVB au dorit modificarea paritatii de schimb a actiunilor in favoarea lor, sustine un actionar.

Conform proiectului initial de fuziune, raportul de schimb dintre actiuni urma sa se faca la o cota de 1,3012 actiuni in noua entitate pentru o actiune a Bancii Tiriac, surse din piata asteptand ca raportul sa se modifice usor, in favoarea HVB, odata ce data de referinta a fuziunii a fost mutata la 31 decembrie. Pana la inchiderea prezentei editii insa, asertiunea nu s-a confirmat, intrucat noul proiect de fuziune convenit la sfarsitul lunii trecute nu a fost publicat in Monitorul Oficial. Oficialii HVB neaga insa ca s-ar modifica raportul de schimb. Paritatea de schimb prevazuta de noul proiect de fuziune este aceeasi cu cea stabilita in cadrul proiectului initial, ne-a declarat Dan Pascariu, presedintele HVB Romania.

El sustine ca motivul redefinirii proiectului de fuziune este altul: transparenta si corectitudinea procesului de fuziune, indeosebi in virtutea respectarii drepturilor actionarilor minoritari.

Fuziunea este un proces extrem de complex. Datorita implicarii a numeroase parti - precum actionarii minoritari -, scopul nostru este acela de a fi consecventi si corecti, si de a aborda fiecare aspect in cel mai bun mod posibil pentru fiecare dintre parti, sustine Pascariu. Documentatia fuziunii, destinata actionarilor minoritari, a fost completata si pregatita intr-o varianta finala. Am sperat sa putem utiliza situatiile financiare de la 31 august 2005, dar solutia optima s-a dovedit a fi aceea de a considera 31 decembrie 2005 drept data de referinta. Vrem sa avem un proces absolut corect si coerent, afirma presedintele HVB.

Actionarii minoritari asteapta insa ofertele imbunatatite din partea BA-CA pentru pachetele mici pe care le detin. Pe piata se spune ca Tiriac a primit 23-24 de euro per actiune de la HVB, si daca firmele controlate de fostul tenisman au oferit actionarilor minoritari 6 euro per actiune anterior tranzactiei cu HVB, acum si-au imbunatatit oferta la peste 14 euro. Adevarata oferta o asteptam insa din partea BA-CA, care, daca va dori controlul total asupra noii entitati HVB-Tiriac, va trebui sa se scobeasca adanc in buzunare pentru a prelua pachetele ramase in posesia firmelor controlate de omul de afaceri roman, sustine actionarul minoritar.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri