Uniunea Europeana a adoptat o directiva care va impune si bancilor comerciale care opereaza pe teritoriul Romaniei sa fie mult mai transparente in relatia lor cu clientii. Informarea asupra costului creditului ar urma sa fie corecta si completa
Uniunea Europeana sare in ajutorul clientilor bancilor comerciale care trebuie sa fie informati corect si complet in privinta tuturor costurilor pe care le presupune un imprumut. Directiva UE, semnalata de Ziarul Financiar, va conduce la modificarea in consecinta a legii privind dobinda anuala efectiva DAE din Romania in sens pozitiv, deoarece norma europeana este mult mai detaliata. Bancile vor fi obligate, printre altele, sa-si informeze clientii privind rata anuala si costul total al creditului printr-un exemplu reprezentativ care sa mentioneze toate datele financiare si ipotezele luate in calcul.

La adapost de practici inselatoare

Principalul obiectiv al normei UE este protejarea clientilor de practici inselatoare sau incorecte din partea bancilor. Clientii bancilor vor trebui sa primeasca informatii complete asupra conditiilor, costurilor si obligatiilor aferente unui contract de credit inainte de incheierea acestuia. Este de notorietate faptul ca, in prezent, in Romania clientii afla de regula toate detaliile legate de costul imprumutului abia dupa ce semneaza contractul de imprumut, iar in publicitatea prin mass-media bancile nu ofera detalii despre costul total al creditelor.

De asemenea, clientii trebuie informati asupra costului asociat politei de asigurare, cost care trebuie inclus in DAE, daca imprumutul este conditionat de incheierea unei asigurari. Modificarea semnificativa a dobinzii trebuie urmata de informarea imediata a clientului, caruia trebuie de asemenea sa i se aduca la cunostinta noua suma de plata. O noutate absoluta este data de posibilitatea oferita clientului de a renunta la contractul de creditare in 14 zile calendaristice dupa incheierea contractului, fara a invoca un motiv anume.

BNR va aduce aminte bancilor de DAE

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va analiza, saptamina viitoare, cum se conformeaza bancile comerciale la legea privind afisarea dobinzii anuale efective. Va promit ca in sedinta Comisiei de Supraveghere de saptamina viitoare voi ridica aceasta problema. Le voi cere colegilor mei sa le mai aduca aminte o data bancilor comerciale de dobinda anuala efectiva, a declarat ieri viceguvernatorul BNR, Eugen Dijmarescu.

In acelasi timp, viceguvernatorul ii sfatuieste pe cei care se simt inselati de politica bancilor sa se adreseze Oficiului pentru Protectia Consumatorului si, daca nu primesc nici un raspuns, Bancii Nationale, cu mentiunea ca reclamantul trebuie sa specifice clar la ce banca a avut probleme si in ce constau acestea.

Imprumuturile in valuta se scumpesc

Reprezentantii mai multor banci comerciale, prezenti la seminarul Piata Financiar-Bancara: provocari si oportunitati, organizat de Ziarul Financiar, au opinat ca, in perioada urmatoare, dobinzile la creditele in valuta vor creste. Dobinzile vor creste pentru ca LIBOR si EURIBOR (dobinzile la dolar, respectiv euro de pe piata internationala) sint in crestere. In plus, avem costuri in crestere, legate de rezervele minime obligatorii si de rezerva valutara, a spus Dan Bunea, vicepresedinte al BCR.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri