Ieri a fost desemnata casa de avocatura care va reprezenta consultantantul juridic international in vederea desemnarii companiei care va administra fondul. Presedintele Fondului Proprietatea, Nicolae Ivan, a anuntat de asemenea ca la mijlocul lunii aprilie se va incerca listarea fondului la bursa, urmand ca in mai sa fie ales administratorul fondului
Casa de avocatura Allen & Overy a fost desemnata castigatoarea licitatiei organizate de Fondul Proprietatea in vederea selectarii consultantului juridic international. Allen & Overy va asigura consultanta juridica pentru Fondul Proprietatea, al carui capital social se ridica la 3,9 miliarde de euro, urmand, de asemenea, sa redacteze caietul de sarcini pentru managerul de fond si sa organizeze licitatia pentru selectia acestuia.

13 firme au depus scrisori de intentie insa doar cinci dintre acestea (Allen & Overy, Latern Corporation Limited, Salan, Sherman & Sterling LLP si Freshfields Bruckhaus Deringer) au depus oferte pentru licitatie. Oferta financiara a avut o pondere de 60% din punctajul final, diferenta revenind ofertelor tehnice. Consultantul juridic international este cel care va redacta caietul de sarcini pentru managerul de fond si va organiza licitatia pentru selectia acestuia.

Fondul Proprietatea va fi inchis dupa 10 ani prin vanzarea tuturor activelor

Fondul Proprietatea va fi inchis dupa 10 ani de functionare, toate activele urmand sa fie vandute si apoi distribuite actionarilor, a declarat Nicolae Ivan, citat de Rompres. 'Fondul este gandit ca dupa zece ani sa se inchida, toate activele lui sa fie vandute si distribuite actionarilor'.

Propunerea de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti se va face in luna aprilie. 'La mijlocul lunii aprilie vom incerca sa listam Fondul, dar avem si solutii alternative, incercam sa tranzactionam actiuni inainte de listare, dar si alte strategii, deoarece suntem constienti de dorinta actionarilor de a vinde', a mai declarat Nicolae Ivan.

Acesta a adaugat ca nu este posibil tehnic ca toate societatile sa fie listate, in acest moment circa 40% din cele 114 societati nefiind listate la bursa. In opinia presedintelui Fondului, listarea tuturor companiilor ar reprezenta un risc atat pentru BVB cat si pentru Fond deoarece valoarea lui de tranzactie ar depinde de perceptia Romaniei si nu de valoarea economica a actiunilor. 'Nu este bine, nici pentru bursa, nici pentru fond, ca toate societatile sa fie listate', a sustinut Nicolae Ivan.

Administratorul Fondului va fi ales in mai

Compania care va administra Fondul Proprietatea va fi aleasa prin licitatie la jumatatea lunii mai. 'Noi am dori ca licitatia pentru desemnarea managerului Fondului sa se organizeze undeva la mijlocul lunii mai, dar asta depinde si de consultantul juridic international si acest lucru este foarte important deoarece de administrator vor depinde castigurile actionarilor', a mai declarat Nicolae Ivan.

Nicolae Ivan a precizat ca este esentiala abilitatea administratorului Fondului astfel incat acesta sa poata maximiza valoarea actiunilor, care vor putea fi astfel valorificate de actionarii Fondului. Acesta a spus ca pe site-ul institutiei vor fi publicate toate informatiile despre companiile din portofoliul Fondului, actionarii, o campanie de informare urmand sa fie derulata in urmatoarea perioada.

La mijlocul lunii mai va fi organizata licitatia pentru selectarea managerului de fond (fund manager) al institutiei, printre societatile interesate sa participe la acest proces figurand nume importante - Merryl Lynch, Deutsche Bank, Dexia Kommunalkredit. Deocamdata, a fost ales doar consultantul juridic - Allen & Overy, care va redacta caietul de sarcini pentru managerul de fond si va organiza licitatia pentru selectia consultantului.

Aproape 8 miliarde de euro pentru 150.000 de actionari

Fondul Proprietatea este societatea care va administra plata despagubirilor acordate fostilor proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. A fost constituit la 28 noiembrie 2005 printr-o Hotarare a Guvernului, are un capital social de 3,9 miliardede euro si este constituit din activele a peste 100 de societati cu capital de stat.

Printre acestea se regasesc Banca Comerciala Romana (BCR), Transelectrica, Transgaz, Petrom, Aeroporturile Internationale Henry Coanda din Bucuresti si Mihail Kogalniceanu din Constanta, Romtelecom etc. Fondul Proprietatea a devenit operational ca societate pe actiuni inregistrata la Registrul Comertului pe 29 decembrie 2005.

Informatii despre cele 114 companii care fac parte din Fondul Proprietatea vor publicate incepand cu saptaman viitoare pe site-ul institutii. Din evaluarile realizate de reprezentanti Fondului acesta va avea in final circa 120.000 - 180.000 de actionari.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri