Cele mai mari banci comerciale care activeaza pe piata bancara au raportat profituri-record pentru 2005. Astfel, BCR, cea mai mare banca din Romania, care cumuleaza mai mult de o treime din totalul activelor la nivelul intregii tari, a anuntat, pentru anul trecut, un profit net de 202 milioane de euro, in crestere cu peste 15% fata de anul precedent. Evolutia de anul trecut a BCR i-a facut sa spuna pe patronii austrieci de la Erste Bank ca in trei ani banca romaneasca are potentialul de a obtine un profit mai mare decit cel inregistrat acum de Erste. Or, banca austriaca a raportat pentru anul trecut un profit de 712 milioane de euro.

La BCR, profitul nu a venit preponderent din creditare (veniturile nete din dobinzi au scazut cu circa 6%), ci din comisioane (veniturile au crescut cu peste 12%) si din alte operatiuni financiare.

La rindul ei, BRD-Groupe Socit Gnrale a anuntat pentru 2005 o crestere a profitului net cu 43% fata de 2004, adica peste 161 de milioane de euro. Oficialii bancii au spus ca rezultatele au fost obtinute pe fondul unui cost scazut al riscului si al controlului riguros al cheltuielilor. Randamentul capitalurilor proprii ale bancii a crescut cu opt puncte procentuale fata de anul precedent, ajungind la 38%.

Cea mai mare crestere a profitului net s-a inregistrat la Raiffeisen Bank. Suma nu se compara cu cea de la BCR sau BRD - 56 de milioane de euro, dar este totusi de doua ori mai mare decit cea inregistrata anul trecut. Oficialii bancii au anuntat ca veniturile nete din dobinzi au crescut cu peste 62%, iar cele din comisioane cu 42%. Randamentul capitalurilor proprii ale Raiffeisen a crescut cu 21%, pe fondul imbunatatirii tuturor indicatorilor de profitabilitate.

Se vor mai scoate bani, dar nu atitia

Daca in 2005 conjunctura a fost de asa natura incit profiturile bancilor au fost enorme, acest an va mai aduce o domolire a randamentelor. Bancile vor scoate si in 2006 bani buni, dar nu va mai fi acelasi ritm de crestere. De exempu, BRD, care a avut un randament al capitalurilor proprii de 38% in 2005, va obtine fara discutie in 2006 un 20%, dar nu cred ca mai mult. Concurenta se va ascuti si, pe linga asta, piata are limitele ei, mai ales pe persoane juridice. 2006 este un an de asteptare. Lumea bancara asteapta marile lucrari de infrastructura, asa-numitele project finance, este de parere Bogdan Baltazar, fost bancher si actual consultant financiar. Pentru piata de retail, Baltazar se asteapta ca bancile sa lanseze mai multe produse, din moment ce avem un numar infim de produse pe client, comparativ cu altii.

135 de euro credit pe cap de roman

Ultimele statistici arata ca in Romania exista circa 33 de milioane de conturi deschise in banci. Prin acestea circula banii a aproape 18 milioane de clienti persoane fizice si juridice, in afara celor guvernamentali. Majoritatea covirsitoare a conturilor sint deschise in lei, inregistrindu-se doar 4,4 milioane de conturi in valuta.

Pe de alta parte, ritmul de crestere a creditului in Romania este, in medie, de 43% pe an, cel mai ridicat din regiune, cu exceptia Bulgariei. Totusi, mai e loc: creditul pe cap de locuitor in Romania se ridica la 135 de euro, fata de 323 de euro in Europa de Sud-Est sau 823 de euro in noile state ale Uniunii Europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri