Sistemul de pensii obligatorii administrate privat va deveni operational cel mai devreme la mijlocul anului 2007, cu conditia ca baza informatica a sistemului de colectare sa fie pusa la punct, a declarat luni, citat de Rompres, presedintele Casei Nationale de Pensii si alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS), Mihai seitan.
Proiectul de lege privind pensiile obligatorii administrate privat, elaborat de Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF), urmeaza sa fie avizat de Ministerul Finantelor Publice (MFP), Ministerul Justitiei si Ministerul Integrarii Europene, iar pana la sfarsitul lunii aprilie sa ajunga pe masa Guvernului, pentru aprobare.

Seitan spera ca proiectul legislativ sa fie aprobat de Parlament pana la sfarsitul acestei sesiuni, deoarece punerea sa in practica dureaza mai mult decat in cazul sistemului de pensii facultative, pentru care normele de aplicare ar putea intra in dezbatere publica in aceasta toamna, autorizarea si licentierea societatilor de administrare va fi efectuata pana la finele anului, iar primele colectari de contributii ar putea incepe din ianuarie 2007.

Pentru pensiile obligatorii administrate privat, MFP si-a exprimat ingrijorarea ca va determina in sistemul public de pensii un deficit cumulat in urmatorii 5-6 ani de 1,5-1,8 miliarde euro, transmite Rompres. Astfel, o parte din contributia asiguratilor (pentru cei sub 35 de ani sistemul este obligatoriu, iar pentru cei intre 35 si 45 de ani optional) depusa in sistemul public va fi "mutata" in sistemul privat.

In primul an de aplicare, din cota de 30 la suta de contributii de asigurari sociale platita de angajat si angajator, doua procente vor merge in sistemul privat, iar restul de 28 de procente la stat, iar in urmatorii opt ani se va ajunge la o cota de sase procente care vor fi orientate, gradual, spre sistemul privat.

In urmatorii 20 de ani de la implementarea acestui sistem, capitalul rezultat din colectarea contributiilor este estimat sa ajunga la 19-20 miliarde euro, fara a lua in calcul si profitul rezultat din investirea sa si capitalizarea acestor sume.

Deficitul care va fi creat in sistemul public de pensii va fi acoperit de MFP prin emiterea de titluri de stat pe termen lung si foarte lung (15-20 de ani). De altfel, Uniunea Europeana UE analizeaza o propunere a noilor state membre ca deficitul creat de reforma sistemului de pensii sa fie considerat separat si sa nu intre sub incidenta limitarii deficitului bugetar de trei la suta din PIB, astfel ca nu va mai exista nici un motiv ca MFP sa nu faca aceasta finantare a deficitului prin emiterea de titluri de stat, a apreciat seitan.

Acesta a mentionat ca, in prezent, in Europa opereaza 3.500 de fonduri private de pensii, care au un profit net mediu anual de sapte la suta.

"Daca in Romania se va obtine la inceput un randament net de 3,5 la suta nu va fi rau de loc", considera presedintele CNPAS, care a adaugat ca nu vor fi admise plasamente decat in instrumente financiare pe piete organizate.

Principala temere a presedintelui CNPAS fata de implementarea acestui sistem se refera la sistemul informatic care trebuie pus la punct, deoarece in acest moment Agentia Nationala de Administrare Fiscala ANAF nu are un astfel de sistem pentru colectare, care sa evidentieze platile pe fiecare persoana.

La randul sau, vicepresedintele Comisiei pentru buget, finante, banci a Camerei Deputatilor, Gratiela Iordache, a atras atentia ca fondurile private de pensii vor face plasamente in strainatate daca piata autohtona de capital va fi pregatita sa absoarba afluxul de fonduri.

Iordache a aratat ca bursa autohtona are inca o lichiditate redusa si nu sunt mai mult de 10 actiuni listate care ar putea atrage plasamentele fondurilor de pensii. in acest sens, principala masura care trebuie luata ar fi largirea pietei de capital romanesti, precum si a celorlalte piete financiare.

In opinia sa, un alt element important ar fi transparenta legata de societatile de administrare, in ceea ce priveste managementul si comisioanele practicate.

Sistemul de pensii obligatorii administrate privat va deveni operational cel mai devreme la mijlocul anului 2007

Gratiela Iordache a apreciat, de asemenea, organizarea in alt mod a Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private fata de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare /CNVM/, la care raspunderea colegiala a insemnat "frica de decizie, lipsa de reactie, multa birocratie" si nu a reprezentat o garantie a succesului.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti /BVB/, Septimiu Stoica, a declarat ca bursa autohtona poate face fata unor intrari masive de capital, dar pentru a nu exista probleme, privatizarile companiilor aflate inca in proprietatea statului ar trebui sa aiba o componenta masiva pe piata de capital.

Fondurile de pensii vor investi probabil pana la 70 la suta din sume in instrumente cu venit fix (obligatiuni, titluri de stat etc), dar ca sa ajunga la randamentele inregistrate acum in Europa trebuie sa investeasca si 20-30 la suta din bani in actiuni bune, cu risc redus, a mai spus Stoica.

Potrivit presedintelui Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv /UNOPC/, Dan Mihail Nicu, fondurile de pensii investesc in cea mai mare parte in instrumente cu venit fix - 35 la suta din sume in SUA, 45 la suta in Marea Britanie sau 44 la suta in Olanda, conform statisticilor OECD.

In Finlanda, Portugalia si Elvetia, fondurile de pensii au plasamente importante in active imobiliare, iar in Belgia si Canada - in titluri ale fondurilor mutuale.

Conform datelor OECD, in 2004 fondurile de pensii din Australia au inregistrat un randament mediu net de 11,3 la suta, in Ungaria - 16 la suta (dar numai 3,4 la suta in anul anterior), iar in Slovenia - 6,7 la suta.

Reprezentantul UNOPC a atras atentia ca in ultimele 7-8 luni in Romania nu au mai fost emise titluri de stat, certificate de trezorerie sau obligatiuni de stat, aceasta fiind in opinia sa principala problema pentru operationalizarea unui sistem de pensii private.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri