Chiar daca in 2004 pierderea inregistrata de Silcotub Zalau a crescut, cotatia actiunilor la BVB s-a majorat semnificativ. Un motiv ar fi privatizarea companiei in 2004, care a deschis perspectivele pentru restructurare, finalizate cu obtinerea de profit in 2005. Asadar, cei care au cumparat actiuni Silcotub la inceputul anului 2004 au avut un castig de 584% la 27 martie 2006.

Pe fondul unei tendinte generale de crestere a actiunilor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in ultimii doi ani, era normal ca si actiunile care nu au atras foarte mult atentia investitorilor sa inregistreze aprecieri puternice. Acest lucru este valabil si pentru Silcotub Zalau (simbol SLC). Ceea ce surprinde insa este cresterea cotatiei actiunilor chiar daca societatea a raportat pierderi in 2004. Astfel, pe parcursul anului 2004, cotatia actiunilor Silcotub la Bursa a crescut cu 55%, in conditiile in care indicele BET s-a majorat cu 100%. Paradoxal, cresterea cotatiei actiunilor s-a produs pe fondul amplificarii pierderilor companiei de 2,6 ori fata de anul precedent. Situatia s-a schimbat insa in 2005, astfel incat rezultatele trimestriale raportate de Silcotub au devenit favorabile, iar cursul s-a majorat cu 240%.

Motivele cresterii

Odata cu raportarea rezultatelor financiare din primul trimestru al anului trecut, care au reliefat un profit net de 18,13 milioane RON, a aparut si dorinta fireasca a investitorilor de a deveni actionari ai Silcotub. La o valoare a indicatorului PER (curs/ profit net unitar) de 8,6 si un curs ce reprezenta numai un sfert din valoarea contabila, actiunea Silcotub era subevaluata, iar cresterea cursului era justificata.

Un motiv in plus pentru ca investitorii sa-si orienteze atentia asupra
titlurilor SLC este reprezentat si de perspectivele pe care le are societatea. Fiind un producator de tevi din otel, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini, dar si datorita avantului acestor industrii, cererea de produse ale Silcotub va creste, ceea ce duce la o majorare a cifrei de afaceri. In plus, aproximativ 70% din productie este exportata in tarile Europei de Vest, SUA, America de Sud, iar pe plan intern cei mai mari clienti sunt Dacia si Petrom. Pe langa perspectivele de crestere a cifrei de afaceri, restructurarea companiei a dus la reducerea cheltuielilor, prin preluarea, in 2005, a combinatului Donasid, care asigura aproape intreg necesarul de materii prime.

Lichiditate redusa

Exista insa si neajunsuri in ceea ce priveste actiunile Silcotub. Este vorba de lichiditatea prea redusa a titlurilor la Bursa, cu prea putine zile in care s-a tranzactionat. Spre exemplu, anul trecut titlurile SLC au fost tranzactionate in doar 171 de sedinte bursiere, fata de 247 zile disponibile. De asemenea, in 82 de sedinte in care s-a tranzactionat a fost utilizat segmentul Odd Lot, unde sunt incluse transferuri cu pachete mai mici de 500 de actiuni.

Este drept ca lichiditatea societatii s-a dublat anul trecut fata de 2004, dar este nesemnificativa (2,9% din numarul total de actiuni s-a tranzactionat la BVB in 2005). Perspective exista, avand in vedere ca, in doar trei luni ale acestui an, au fost transferate titluri reprezentand 1,5% din capitalul social. Dar concentrarea mare a actionariatului este un impediment pentru ca Silcotub sa devina un titlu interesant, avand in vedere ca numai 6,6% din actiuni se pot tranzactiona liber la BVB. Tenaris detine 84,8% din capitalul social, iar SIF Banat Crisana - 8,6%.

Potential

Dar intrebarea fireasca este daca Silcotub mai are potential de a aduce randamente ridicate si in perioada urmatoare, dupa aprecierea puternica din ultimii doi ani. Iar in conditiile in care nivelul indicatorului PER, calculat cu pretul de la sfarsitul lunii martie si profitul net preliminat pentru 2005 este de numai 10, iar media pentru BVB este in jur de 20, titlurile SLC raman in continuare subevaluate. Iar cursul va avea miscari ample in conditiile in care actionariatul societatii ramane foarte concentrat.

Investitii in calitate

Principalele directii de dezvoltare ale companiei sunt crearea unei structuri integrate de productie si investitii in calitatea produselor. La privatizare, Silcotub era o companie bazata pe volum si cantitate, iar dorinta a fost de a o transforma intr-una bazata pe calitate. Initial au fost cedate fabricile care nu aveau legatura cu activitatea de baza (tevi de fier) - Laminorul si Tubinox.

Din 2004, grupul Tenaris a investit in Romania circa 200 de milioane de dolari (160 milioane euro), cea mai mare parte reprezentand pretul platit pentru preluarea Silcotub si a combinatului de la Calarasi. Investitiile realizate pentru achizitia de noi instalatii s-au ridicat la aproape 50 de milioane de dolari (41,5 milioane euro). La Silcotub, Tenaris a investit in ultimii doi ani 12 milioane de dolari (circa 10 milioane euro), in special in achizitia de echipamente noi. In 2006 investitiile propuse se ridica la 24 de milioane de dolari la Silcotub, unde se vor construi linii de productie noi.

Contracte pentru restructurare

Silcotub Zalau a incheiat in 2005 mai multe contracte cu firme care se afla sub control comun. Cu Donasid a fost incheiat, pe 17 octombrie 2005, un contract de furnizare de materii prime, pe o perioada initiala de cinci ani. Valoarea contractului este de circa 66,8 milioane euro, iar valoarea lunara estimata - intre 5,4 si 6,5 milioane euro.

De asemenea, compania a mai incheiat o intelegere cu firma italiana Dalmine SpA, operatorul local al Tenaris, pentru furnizarea de produse, valoarea anuala fiind estimata la 2,3 milioane euro, iar cea lunara - intre 0,2 si 0,3 milioane euro. Tot cu Dalmine SpA Silcotub a mai semnat un contract de distributie de 32,8 milioane euro, valoarea lunara fiind estimata intre 2,7 si 3 milioane euro.

Alte doua contracte de furnizare au fost incheiate cu Siderca Argentina (valoarea contractului - 2,7 milioane euro) si Tubos de Acero de Mexico (1,7 milioane euro).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri