Sistemul bancar romanesc este solid si sigur si are capacitatea de a fi performant, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea
Presedintele ARB a anuntat ca asociatia bancherilor a cerut Guvenului reducerea de la 0,4% la 0,2% a nivelului de participare financiara a bancilor comerciale la Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar datorita faptului ca sistemul bancar romanesc 'este intr-o stare de sanatate deosebit de buna'. Ghetea a mai spus ca ARB a avansat chiar propunerea ca legea sa fie modificata astfel incat incepand din 2007 nivelul de participare a bancilor comerciale la Fond sa fie diminuat de la 0,2 la suta la 0,1 la suta.

'Am cerut ca incepand din 2007 sa avem o reducere a plafonului de participare la constituirea Fondului de garantare de la 0,2 la suta din total depozite constituite la o banca comerciala, la 0,1 la suta, pentru ca am demonstrat ca sistemul bancar are capacitatea de a fi performant', a spus Ghetea, citat de Rompres.

De asemenea, Directorul directie de supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a dat asigurari ca nu sunt in sistemul bancar banci care sa fie in pericol de faliment si 'nici una dintre cele patru baci despre care s-a scris ca ar fi in pericol de faliment nu are o solvabilitate sub 25 la suta cum prevad normele BNR, iar o alta banca care a fost in pericol sa devina insolvabila la un moment dat a fost vanduta si acum are o solvabilitate de suta la suta.

Aderarea ne va ieftini creditul

Radu Ghetea considera ca apropiata aderare a Romaniei la Uniunea Europeana va grabi luarea unei decizii de catre BNR, care va trebui sa inceapa o relaxare in ceea ce priveste creditarea, iar gradual ar trebui sa creasca plafonul pana la care se poate indatora un client al unei banci.

Ghetea considera ca in prezent intre ARB si Biroul de Credit exista o buna colaborare, iar in ceea ce priveste raportarea clientilor cu datorii mai mari de 30 de zile la Biroul de Credit pot interveni si erori pe care fiecare banca le analizeaza dupa normele proprii interne si in legatura cu care poate lua decizia de a mai acorda sau nu credit unui client considerat rau-platnic.

'Pe masura ce timpul va trece si bancile nu vor mai avea atatea oportunitati de creditare vor cauta sa vada si in ce masura vor putea da credite si celor care au avut probleme. in prezent cererea este atat de mare incat o banca isi permite sa aleaga clientii si sa renunte la cei care nu-si platesc la timp creditele. in trei - patru ani o sa vedeti ca bancile vor analiza si cazurile in care au fost intarzieri si vor putea reveni', a aratat presedintele ARB.

20.000 de euro, garantati in caz de faliment

Plafonul de garantare in cazul falimentului in banci este in prezent de 15.000 de euro pentru depozitele constituite de clienti, iar de la 1 ianuarie 2007 plafonul ar urma sa ajunga la 20.000 de euro, fata de 3.000 de euro cat era in urma cu aproximativ sapte ani.

Gratian Ghetea a subliniat ca asociatia bancherilor continua sa actioneze in directia modificari Legii 78 privind normele interne bancare. 'Nu am renuntat la ideea ca Legea 78 privind activitatea de prevenire a faptelor de coruptie in interiorul bancilor sa fie modificata pentru ca nu suntem de acord ca o greseala prin care este incalcata o norma interna bancara sa fie pusa la acelasi nivel de gravitate ca o fapta penala', a spus Ghetea.

Presedintele ARB a aratat ca asociatia a cerut Ministerului Finantelor sa definitiveze legea privind finantarea in lei de catre bancile comerciale a unor programe guvernamentale pe baza unor credite pe termen lung sau a unor emisiuni de titluri de stat pe termen lung. 'Bancile comerciale romanesti au un surplus de lichiditate pe termen scurt si nu putem sti cand Banca Centrala isi va schimba politica monetara si de dobanzi si atunci va fi nevoie de alternative', a avertizat Ghetea.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri