Investitorul majoritar pe piata de capital va proveni din clasa de mijloc
Nu toti romanii isi vor permite sa investeasca, dupa aderarea la Uniunea Europeana, in actiuni. Cel putin pentru o perioada de doi-trei ani.

Integrarea in UE va modifica profilul investitorului majoritar la Bursa. In prezent, cei mai multi clienti ai societatilor de brokeraj sunt persoane fizice, cu venituri relativ modeste. Procentajul este de aproximativ 90%. Multi dintre ei au devenit investitori pe piata de capital in urma procesului de privatizare in masa. Altii insa au ales Bursa pentru ca au auzit ca pot obtine castiguri consistente. Dar, chiar si in acest din urma caz, sumele plasate in piata nu sunt deloc spectaculoase. De cele mai multe ori, tonul tranzactiilor este dat de fondurile straine, care arunca sume mari pentru achizitionarea actiunilor lichide. Peste 70% din valoarea totala a tranzactiilor reprezinta transferurile strainilor.

Odata cu aderarea la structurile europene, investitorul cu plasamente modeste va deveni minoritar la Bursa. Locurile vor fi ocupate de persoane provenite din clasa de mijloc, este de parere fostul presedinte al Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv, Dragos Simion. Investitorii de conditie medie sunt implicati in activitati de business si au venituri de peste 1.000 de euro. Cauza acestei schimbari va fi alinierea preturilor unor produse la cele din UE. Numai pentru gaz, spre exemplu, Romania s-a angajat in fata Uniunii sa mareasca pretul, astfel incat in trimestrul IV al anului viitor sa ajunga la circa 200 de dolari/ 1.000 de metri cubi. Consecinta va fi cresterea cheltuielilor de consum si, implicit, diminuarea capacitatii de economisire. Romanii se vor afla, incepand cu data aderarii, intr-o oarecare dificultate financiara, din cauza aquis-ului comunitar, care presupune alinierea preturilor unor produse la cele din UE, afirma Cezar Mereuta, analist la Centrul Roman de Modelare Economica.

Aceasta perioada dificila pentru economisire va fi insa scurta, de aproximativ doi-trei ani, spune analistul. Dupa aceea va exista o tendinta lenta de revenire, datorita procesului de aliniere si a salariilor la cele europene, adauga Mereuta. De anul trecut, Bursa si-a intensificat activitatea de promovare, reusind, astfel, sa atraga noi investitori. Care nu poseda, neaparat, o cultura bursiera. Este insa o conjunctura favorabila, pe care brokerii o exploateaza din plin.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23377&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri