Desi oficialii cred ca noii administratori ai Fondului vor face minuni la companiile din portofoliu, semnele de intrebare raman numeroase
Desi Fondul Proprietatea e in fierbere de ceva vreme, incercand sa avanseze cu toate motoarele turate catre obiectiv, acela de a ajunge la Bursa, situatia e, in mai multe privinte, departe de a fi clarificata.

De pilda, deocamdata el nu are statutul de fond de investitii, urmand sa ceara de-abia in luna aprilie autorizatie in acest sens de la CNVM, in acelasi timp cu depunerea documentatiei pentru accederea pe piata de capital. In acest sens, urmeaza sa aiba loc in perioada urmatoare o licitatie speciala pentru desemnarea depozitarului.

Pozitia presedintelui fondului, Nicolae Ivan, este una extrem de optimista. El considera ca fondul va avea un puternic efect pozitiv asupra economiei romanesti in ansamblu. Fondul va introduce in companiile pe care le va avea in portofoliu regulile de guvernanta corporativa, rezultand un grad mai mare de transparenta si eliminarea coruptiei. Administratorul va avea un om in consiliul de administratie la fiecare companie si va trebui sa eficientizeze societatile respective pentru a castiga bani mai multi. Va fi cel mai spectaculos efect de restructurare din estul Europei, este de parere Ivan. Cu atat mai mult cu cat in portofoliu sunt companii exact din zonele in care au aparut marile suspiciuni de coruptie de-a lungul timpului, completeaza el. Bucuria presedintelui Fondului este insa tristetea multora dintre actionari. Sa ai in portofoliu tocmai firmele la care hatisurile coruptiei sunt greu de strapuns nu are darul sa te satisfaca prea tare. E ca si cum ai pleca la lupta cu balaurul cu o suta de capete si deja sarbatoresti victoria inainte de batalie.

Am fost frustrati de un drept clar, cu o valoare certa, si ni se ofera in schimb o valoare incerta, un loz de loterie, afirma Dan Floru, de la Asociatia Proprietarilor Deposedati Abuziv de Stat (APDAS). Ne punem intrebarea daca nu cumva o parte dintre aceste societati sunt falimentare. Pentru ca noi si eventualii cumparatori ai actiunilor sa putem estima valoarea fondului, ar trebui sa putem analiza bilanturile companiilor, insa acest lucru e imposibil, majoritatea nefiind listate la Bursa, mai spune el.

Piata de capital ramane, in continuare, in expectativa, iar lumea priveste lucrurile circumspect. Nu stim inca nici macar care e portofoliul final, care e prospectul Fondului, ce si unde va investi, sunt foarte multe intrebari, spune Marius Plugaru, directorul general al Ieba Trust. Daca se tine neaparat, am putea vedea Fondul la Bursa in perioada urmatoare, insa e bine ca listarea sa aiba loc doar atunci cand toata lumea isi va putea face o imagine clara si corecta asupra situatiei. Daca va fi listat aiurea, fara ca investitorii mari sa poata studia in detaliu toate datele, avem sanse sa nu cumpere mai nimeni, completeaza Plugaru.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23380&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri