Fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au generat, de la lansare si pana in prezent, un castig net pentru participantii la sistem in valoare totala de peste un miliard de lei, potrivit unei analize a Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), pe baza datelor publicate de administratori si Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP).
Suma este calculata ca diferenta intre activele nete gestionate de fonduri la finele lunii martie 2011 (7,26 miliarde de lei) si contributiile brute virate de CNPP in conturile participantilor de la lansare si pana in prezent (6,25 miliarde de lei). Acest castig generat de investitiile fondurilor de pensii private reprezinta suma neta de toate comisioanele percepute in aceasta perioada.

Romanii au contribuit cu sume mai mari si la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III), in primul trimestru din 2012. Aceasta evolutie a fost sustinuta inclusiv de extinderea favorabila a regimului deductibilitatii fiscale aplicate contributiilor angajatorilor la Pilonul III, incepand cu 1 ianuarie.

Aproape 10.000 de romani au inceput sa contribuie, pentru prima data, pentru o pensie facultativa in primul trimestru al acestui an, numarul lor total ajungand la circa 270.000. Contributiile virate de participanti in conturile personale de pensii facultative au crescut in primul trimestru cu 14% fata de aceeasi perioada din 2011, iar activele totale gestionate de fondurile facultative de pensii au depasit 483 milioane de lei.

In total, activele nete administrate de toate fondurile de pensii private (Pilonul II + Pilonul III) au ajuns la 7,75 miliarde de lei la sfarsitul lunii martie, adica 1,77 miliarde euro sau 1,27% din PIB. In continuare va prezentam o sinteza a evolutiilor sistemului de pensii private in T1 2012.

Defalcat, numarul participantilor la Pilonul II a depasit 5,6 milioane la sfarsitul lunii martie 2012, marcand o crestere cu 6,3% (330.000 de participanti in plus) fata de finele lunii martie 2011. In T1 2012 numarul participantilor nou-intrati in sistem, de circa 87.000, este egal cu cel din T1 2011.

Activele nete administrate de cele 9 fonduri de pensii obligatorii au ajuns la 7,26 miliarde de lei, in crestere cu 49% fata de sfarsitul T1 2011. Contributiile brute virate de CNPP catre fondurile de pensii au fost in T1 2012 in valoare de 568,9 mil. de lei, cu 31,2% mai mult decat in T1 2011. De la lansare si pana in prezent, CNPP a virat fondurilor de Pilon II contributii brute totale de 6,25 miliarde de lei, iar fondurile de pensii au generat un castig net pentru participanti de peste un miliard de lei (active nete minus contributii brute totale).

Situatia colectarii si densitatea contributiilor au ramas totusi la aceleasi niveluri reduse, gradul efectiv de colectare (participanti cu contributii / participanti in total) fiind relativ stabil, la circa 62%, atat in T1 2012, cat si in T1 2011. Contributia medie pe participant a fost de 55 de lei in T1 2012, cu 23% mai mare decat in T1 2011.

De la lansare (luna mai 2008) si pana in prezent (aproape 4 ani de functionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private obligatorii a fost de 12,2%.

La sfarsitul lunii februarie erau active pe Pilonul II un numar de noua fonduri de pensii obligatorii: Eureko, Pensii Viva, BCR, AZT Viitorul Tau, ING, Aripi, Vital, BRD si Alico, precum si noua administratori de pensii: Aegon SAFPAP, Alico SAFPAP, Allianz-Tiriac Pensii Private SAFPP, Aviva Pensii Private SAFPP, BCR Pensii SAFPP, BRD SAFPP, Eureko SAFPP, Generali SAFPP si ING Pensii SAFPAP.

Numarul participantilor la Pilonul III a ajuns la 270.000 la finele lunii martie 2012, cu aproape 40.000 mai multi decat in urma cu un an. Numarul participantilor nou-intrati in T1 2012 este de 9.415, cu 5% mai multi decat in T1 2011.

Activele nete administrate de cele 11 fonduri de pensii facultative au ajuns la 483,5 mil. de lei, in crestere cu 33,1% fata de T1 2011. Contributiile brute incasate de fondurile de pensii au fost in T1 2012 in valoare de 30,5 mil. de lei, cu 13,7% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Densitatea contributiilor ramane o problema si pe Pilonul III, insa nu exista in acest moment statistici publice privind gradul de (ne)incasare a contributiilor de catre fondurile de pensii facultative.

De la lansare (luna mai 2007) si pana in prezent (aproape 5 ani de functionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private facultative a fost de 7,8%.

La sfarsitul lunii februarie erau active pe Pilonul III un numar de 11 fonduri de pensii facultative: ING Activ, AZT Moderato, BCR Plus, Pensia Mea, ING Optim, AZT Vivace, Raiffeisen Acumulare, Concordia Moderat, Eureko Comfort, Stabil si BRD Medio, precum si noua administratori de pensii: Allianz-Tiriac Pensii Private SAFPP, Asirom Concordia SAFPF, Aviva Pensii Private SAFPP, BCR Pensii SAFPP, BRD SAFPP, Eureko SAFPP, Generali SAFPP, SAI Raiffeisen Asset Management si ING Asigurari de Viata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri