“S-a incercat vanzarea RBS Romania de doua ori in ultimii trei ani de zile si este greu de crezut ca, dupa aceasta perioada, va veni cineva care sa vrea sa cumpere banca”, spune Henk Paardekooper, presedintele filialei locale a grupului britanic Royal Bank of Scotland, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
Asa isi incepe noul CEO al RBS Romania explicatia legata de motivul pentru care banca a hotarat la inceputul acestui an sa se orienteze doar pe segmentul corporate, iar pentru partea de retail sa caute optiuni.

wall-street.ro scria la finele lunii martie ca britanicii de la RBS si-au anuntat angajatii ca se doreste o reorganizare a business-ului in urmatorii doi ani, prin implicarea strict pe segmentul companiilor mari si in sectorul public.

“Cand am ajuns in Romania, in ianuarie, am avut ca misiune sa ne redefinim modelul de business. Anul trecut, RBS a fost intr-un proces de vanzare, tranzactie care nu s-a finalizat. Astfel, am luat decizia sa ne concentram pe segmentele unde avem un avantaj competitiv fata de concurenta – corporate banking, institutii financiare si sectorul public. Nu este obligatiu pentru noi sa fim vanduti, doar pe sediul nostru nu scrie ca suntem de vanzare. Ne-am facut planurile, le-am discutat si cu BNR, este important pentru noi sa ne mentinem strategia”, a declarat Paardekooper.

Acesta a mentionat ca pentru portofoliul de retail se vor cauta optiuni, care se pot concretiza chiar in vanzari de potofolii.

“Retail-ul este un business relativ tanar, care a demarat in 2004-2005. Trebuie sa intelegem ca sunt altii care sunt mai mari si mai puternici pe acest segment. Totodata, la nivel de grup, RBS a hotarat sa faca business de retail doar in Marea Britanie si Statele Unite, renuntand la acest acest segment in mai multe tari”, a aratat presedintele RBS Romania.

Banca a demarat operatiunile in Romania in 1995 sub numele de ABN AMRO Romania, strategia initiala fiind exact cea care se doreste sa fie implementata in prezent – strict corporate banking. La finele anului 2007, banca a fost preluata de grupul britanic Royal Bank of Scotland.

Totodata, RBS este si una dintre cele mai profitabile institutii de credit locale, cu un castig de 90 milioane lei anul trecut.
Inainte de numirea sa in Romania, Henk Paardekooper a ocupat functia de sef al RBS Corporate and Institutional Assets, Non-Core Division Londra.

“Ma consider un bancher generalist. Primul meu loc de munca si singurul a fost in sistemul bancar, asta insemnand aproape 23 de ani si am facut destul de multe lucruri. Am inceput cu segmentul corporate, investment banking, achizitii, piata de capital si pe urma am trecut la universal banking, retail banking si am avut diferite responsabilitati in mai multe tari”, a afirmat Paardekooper.
In ceea ce priveste economia locala, bancherul spune ca Romania a trecut printr-o perioada dificila in 2009 si 2010, avand in vedere ca economia a inregistrat o contractie puternica.

Seful RBS se asteapta la o crestere economica modesta in acest an, corelata in functie de cum se vor descurca marile tari europene, dar lauda sectorul agricol, care a excelat in 2011.

“In acest an estimez o crestere economica situata intre 0% si 1,5%, intr-un scenariu optimist. Nu este rau, avand in vedere ce se intampla in zona euro. In 2013 cred ca economia romaneasca va accelera si mai mult. Romania a avut in 2011 un an agricol bun si cred ca in 2012 se va pastra aceeasi directie”, a explicat Henk Paardekooper.

Prea multe sucursale bancare

Acesta se asteapta ca numarul sucursalelor bancare din Romania sa scada in perioada urmatoare si considera ca nivelul actual al retelelor nu este unul sustenabil.

„Intr-o duminica mergeam prin Bucuresti, iar pe o strada am numarat mai mult de 10 unitati pe o distanta de cateva sute de metri, ceea ce nu pare a fi sustenabil. Nu trebuie sa te uiti neaparat la numarul institutiilor de credit dintr-o tara, ci la numarul sucursalelor si bancomatele. In Romania exista 6.500 de sucursale, nu sunt neaparat multe, dar trebuie facuta o distinctie intre zonele urbane si cele rurale”, a adaugat presedintele RBS Romania.

Paardekooper a precizat ca desi bancile romanesti isi redefinesc modelele de business si incearca sa gaseasca nisele pe care sa se orienteze , acestea vor sa-si majoreze si cota de piata, astfel ca se uita atent la oportunitati.

Soldul total al creditelor acordate de RBS Romania a scazut anul trecut de la 1,12 miliarde lire sterline la 1,05 miliarde lire sterline (1,24 miliarde euro).

Imprumuturile oferite populatiei s-au diminuat cu 12%, la 392 milioane lire sterline, in timp ce soldul creditelor catre companii a coborat cu 3%, la 413 milioane lire sterline. Totalul creditelor acordate sectorului public s-a dublat, la 66 milioane lire sterline.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri