O treime (36%) dintre participantii la fondurile de pensii facultative - Pilonul III au acumulat cel putin 500 euro in contul individual, la sfarsitul primului trimestru din 2012, procent aproape dublu fata de indicatorul similar din Pilonul II, potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP)
Daca luam drept baza de comparatie valoarea medie a unui cont la Pilonul III si anume de 1.792 lei, sau 409 euro, 59% din participanti se situau sub medie.

In luna martie 2012, 3.899 de noi participanti au ales sa adere la fondurile de pensii facultative, o scadere semnificativa comparativ cu aceeasi luna din 2011, respectiv cu 7,98%, dar in crestere cu 3,62% fata de decembrie 2011 si cu 60,58% fata de luna precedenta. In total, pe parcursul primului trimestru 2012, numarul noilor participanti la fondurile de pensii facultative a fost de 9.415 persoane.

Numarul participantilor, la sfarsitul trimestrului I 2012, a ajuns astfel la 269.794, cu 17% mai mult fata de luna martie a anului trecut.

Activele nete au fost de 483,49 milioane lei (110,41 de milioane de euro, BNR – curs de schimb la 30 martie 2012), in crestere cu 33,06% comparativ cu finalul primului trimestru 2011 (25,01% raportat in euro) si cu 10,98% fata de decembrie 2011 (9,48% raportat in euro).

Angajatorii au platit jumatate din contributii


In cazul in care analizam implicarea angajatorilor in sistemul pensiilor facultative, in martie 2012, pentru jumatate dintre participanti contributiile au fost platite de catre angajatori, in timp ce 37% dintre participanti au platit singuri contributiile. In 13% din cazuri contributiile la Pilonul III au fost impartite intre angajat si angajator.

Pentru angajatori, pensia privata facultativa poate reprezenta un instrument eficient de motivare a salariatilor si de management al resurselor umane dar si o solutie avantajoasa din punct de vedere fiscal - deductibilitatea fiscala se ridica la 400 de euro/an pentru fiecare angajat si la 400 de euro/an pentru angajator.

In trimestrul I 2012, similar Pilonului II, administratorii fondurilor de pensii facultative au alocat mai multi bani sumelor plasate in actiuni (14,95% in martie fata de 12,51% in decembrie) dar si celorlalte clase de active in detrimentul obligatiunilor municipale, corporative sau cele emise de organisme straine neguvernamentale.

Urmand tiparul plasamentelor din Pilonul II, la sfarsitul lunii martie, cea mai mare parte a activelor fondurilor de pensii facultative (65,5%) era plasata in titluri de stat, pondere care s-a mentinut relativ constant in ultimul an.

Doar 8% din investitii erau la finalul trimestrului investitii efectuate pe pietele financiare externe, in afara Romaniei.

De la lansare (luna mai 2007) si pana in prezent (aproape 5 ani de functionare), randamentul mediu anual al tuturor fondurilor de pensii private facultative a fost de 7,8%.

La sfarsitul lunii februarie erau active pe Pilonul III un numar de 11 fonduri de pensii facultative: ING Activ, AZT Moderato, BCR Plus, Pensia Mea, ING Optim, AZT Vivace, Raiffeisen Acumulare, Concordia Moderat, Eureko Comfort, Stabil si BRD Medio, precum si noua administratori de pensii: Allianz-Tiriac Pensii Private SAFPP, Asirom Concordia SAFPF, Aviva Pensii Private SAFPP, BCR Pensii SAFPP, BRD SAFPP, Eureko SAFPP, Generali SAFPP, SAI Raiffeisen Asset Management si ING Asigurari de Viata.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri