Grupul elen National Bank of Greece (NBG) a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 13 milioane de euro, de la un profit de 13 milioane de euro in anul anterior, ca urmare a declinului veniturilor, scrie Mediafax.
Profitul inainte de provizioane a scazut cu 58%, de la 59 de milioane de euro in 2010 la 25 de milioane de euro anul trecut, a anuntat, vineri, grupul NBG, care detine Banca Romaneasca.
Provizioanele pentru operatiunile din Romania au scazut cu 4% in intervalul analizat, de la 49 milioane de euro la 47 milioane de euro.

Cheltuielile operationale au coborat usor, cu 5%, de la 70 de milioane de euro la 67 milioane de euro.

Veniturile nete din dobanzi arata un declin de 18%, de la 102 milioane de euro la 84 milioane de euro, in timp ce pe comisioane si alte venituri, NBG a inregistrat in Romania o scadere de 69%, de la 27 milioane de euro la 8 milioane de euro.

Depozitele au coborat cu 12%, de la 879 milioane de euro la 776 milioane de euro.

Soldul creditelor a scazut cu 6%, de la 2,11 miliarde de euro la 1,99 miliarde de euro. Pe imprumuturi de retail, NBG a inregistrat un declin de 5%, de la 1,03 miliarde de euro la 984 milioane de euro, in timp ce pe credite pentru companii scaderea a fost de 7%, de la 1,08 miliarde de euro la 1 miliard de euro.

Ponderea creditelor neperformante in sold a urcat de la 7,8% in decembrie 2010 si 12,1% in septembrie la 12,5% in ultima luna a anului trecut.

NBG a cumparat in 2003 pachetul majoritar la Banca Romaneasca si detine in prezent 89,07% din capitalul social al bancii. Un alt actionar important este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, cu o participatie de 10,2%.

Grupul elen mai controleaza in Romania firma de asigurari Garanta, operand totodata si companiile NBG Leasing IFN, NBG Securities Romania si NBG Factoring Romania.

La nivel de grup, NBG a raportat o pierdere de 12,3 miliarde de euro, comparativ cu un profit de 406 milioane de euro in 2010. Excluzand costul implicarii in programul de reducere a datoriilor statului elen, NBG a avut o pierdere de 289 milioane de euro anul trecut.

Bancile elene au intarziat raportarea rezultatelor financiare pentru anul trecut, astfel incat sa poata evalua impactul participarii la programul de reducere a datoriilor guvernului grec catre detinatorii privati de obligatiuni. Bancile elene vor fi recapitalizate, din cauza pierderilor inregistrate, printr-un program al statului elen, cu finantare de la fondul de urgenta al zonei euro, dar si cu participarea actionarilor. Detaliile acestui program vor fi anuntate, cel mai probabil, dupa alegerile de pe 6 mai.

In cadrul celei mai mari restructurari de datorie suverana din istorie, prin care datoria Greciei a fost redusa cu 100 miliarde de euro, creditorii privati au acceptat pierderi de 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor. Daca sunt luate insa in calcul si dobanzile neincasate pentru obligatiunile preschimbate, precum si costurile prelungirii scadentei, pierderile reale se ridica la 74%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri