Totodata, aproape 50% dintre cei consultati au aratat ca Banca Comerciala Carpatica ar putea fi urmatoarea banca din Romania care isi va schimba actionariatul.

Saptamana trecuta, omul de afaceri Ilie Carabulea si-a dat demisia din functia de presedinte si membru al Consiliului de Supraveghere al Bancii Comerciale Carpatica, dupa ce acesta a fost condamnat la 18 luni de inchisoare cu executare pentru dare de mita. Acesta detine 41,28% din actiunile bancii, iar in ultima perioada s-a vorbit de vanzarea institutiei de credit catre fondul britanic de investitii AnaCap.

Carabulea si-a dat demisia din functiile pe care le detine la Banca Carpatica

Carabulea si-a dat demisia din functiile pe care le detine la Banca...

Peste 17% din cei chestionati au raspuns ca Volksbank ar putea fi urmatoarea banca locala care isi va schimba actionarul. Institutia de credit a ramas de curand fara presedinte, dupa ce austriacul Johann Lurf a renuntat la aceasta functie dupa doi ani. Actionarii bancii au anuntat ca vor sa numeasca la conducerea institutiei de credit un manager cu o vasta experienta bancara pe plan international.

Volksbank a ramas fara presedinte. Johann Lurf pleaca de la conducerea bancii

Volksbank a ramas fara presedinte. Johann Lurf pleaca de la...

Grupul austriac Volksbank anunta anul trecut ca subsidiara din Romania va fi repozitionata in urmatorii doi-tre ani, dupa care va fi vanduta, in conditiile in care banca ruseasca Sberbank a preluat activele Volksbank International, fara operatiunile locale.

Volksbank va fi repozitionata si apoi vanduta

Volksbank va fi repozitionata si apoi vanduta

Bancherii, analistii si consultantii mai considera ca si RBS, Banca Transilvania sau o alta banca (in afara de ATE si RIB), cu un nivel de 8,7%, ar putea sa-si schimbe actionariatul in perioada urmatoare.

Citeste si:

In ceea ce priveste factorii care ar putea impiedica o fuziune sau achizitie in sistemul bancar, 16% dintre respondenti considera ca incertitudinea economica ar fi de vina, in timp ce doar 8% spun ca neintelegerile intre actionari ar fi un motiv pentru care astfel de tranzactii esueaza.

Fuziunea dintre Alpha Bank si EFG Eurobank, actionarul Bancpost, care ar fi creat a treia banca ca marime din Romania, este ca si anulata, din cauza neintelegerilor dintre actionarii celor doua institutii.

Logodna Alpha Bank - Bancpost, in asteptare. Va pica mariajul?

Logodna Alpha Bank - Bancpost, in asteptare. Va pica mariajul?

La intrebarea credeti ca in Romania exista prea multe banci, 84% dintre bancheri, analisti si consultanti au raspuns ca numarul institutiilor de credit ar trebui sa fie mai mic avand in vedere situatia economica actual, in timp ce 16% au spus ca exista sufieciente banci, avand in vedere ca tara are potential de crestere.

Totodata, 72% dintre respondenti au spus ca sistemul bancar se va consolida in acest an, iar restul, de 28%, au mentionat ca asteptarile de pret sunt prea mari, deci nu vor exista fuziuni sau achizitii.

Sondajul a fost realizat in randul a 25 de bancheri, analisti si consultanti.