Cardurile si contul de economii sunt cele mai dorite produse bancare in acest an, in conditiile in care o treime din populatia urbana intentioneaza sa achizitioneze produse sau servicii bancare in urmatoarele 12 luni, potrivit unui studiu realizat de ISRA Center.
In ceea ce priveste creditele, intentia de achizitie se mentine la un nivel similar cu cel din anul precedent (7% intentioneaza sa achizitioneze un credit sau leasing auto in acest an).

Cele mai cautate credite vor fi cele de nevoi personale (2/3 din cerere), urmate de imprumuturile cu ipoteca (1/4) si de leasing-urile auto (1/10). Suma medie pe care romanii intentioneaza sa o imprumute este de 10.000 euro.

Totodata, mai mult de jumatate din populatia urbana este de parere ca bancile au conditii prea stricte pentru acordarea creditelor, in timp ce aproape 50% nu sunt multumiti de dobanzile si comisioanele percepute de banci in cadrul produselor de creditare.

Doar 6% dintre romani sunt optimisti cu privire la situatia economica


Majoritatea este de parere ca situatia economica actuala a Romaniei este foarte slaba (63%) si niciunul dintre cei care au rasuns la studiu nu crede ca tara are o situatie economica buna.

Mai mult, 4 din 10 romani cred ca siuatia economica se va inrautati in urmatoatele 6 luni, in timp ce doar 6% sunt optimisti.

Situatia locuintelor si a masinilor


In 2012, 15% dintre proprietarii din mediul urban intentioneaza sa isi renoveze locuinta si 8% sa schimbe mobila sau sa realizeze alte imbunatatiri ale locuintei. Alti 7% doresc sa cumpere (4%) sau sa construiasca (3%) o locuinta in urmatoarele 12 luni, suprafata medie dorita a noii locuinte fiind putin peste 100 metri patrati.

In ceea ce priveste intentia de achizitie a automobilelor, 10% dintre cei care nu au masina intentioneaza sa cumpere una in urmatoarele 12 luni.

Asigurarea locuintei nu intra in planurile romanilor


O treime dintre romani au declarat intentia de cumparare a asigurarii obligatorie a locuintei si doar 3% vor sa isi asigure locuinta cu o polita facultativa in urmatoarele 12 luni.

Asigurarea facultativa pentru masina (CASCO) este insa in planul mai multor romani (9%).

In urmatoarele 12 luni aproape jumatate de million dintre romanii din urbanul mediu si mare intentioneaza sa contracteze o polita de asigurare de viata si alti 250.000 au in plan pensia privata facultativa.

Studiul a fost realizat pe un esantion de 1.108 respondenti, reprezentativ pentru populatia din zona urbana (orase peste 50.000 de locuitori), cu varsta intre 20 si 60 de ani. Eroarea maxima de esantionare este de ±2.9%, la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor fata in fata, la domiciliul respondentului, in perioada 17 – 29 februarie 2012.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri