Banca Nationala a Romaniei (BNR) considera ca evolutia leului fata de moneda europeana poata fi tinuta sub control si ca fluctuatia cursului valutar nu va influenta major pietele financiare, a declarat premierul Victor Ponta, precizand ca a discutat pe aceasta tema cu guvernatorul Mugur Isarescu, conform Mediafax.
"Punctul de vedere al guvernatorului este ca aceasta situatie poate fi tinuta sub control si ca fluctuatia nu va influenta major pietele financiare. Banca Nationala era pregatita pentru acest fenomen.Mai este un fenomen pe care nu putem sa-l controlam in niciun fel, dar putem sa-i prevenim efectele, si anume Grecia: bancile grecesti au o participare pe piata romaneasca foarte importanta", a spus Ponta.

El a aratat insa ca exista si o influenta externa, demonstrata de faptul ca si zlotul polonez a avut o evolutie similara leului desi situatia politica si economica a fost stabila.

Premierul a afirmat totodata ca guvernatorul BNR si ministrul Finantelor au o strategie si lucreaza la a tempera sau preveni pe cat posibil efectele negative pe care situatia din Grecia le poate avea asupra Romaniei.

Banca Nationala a Romaniei a anuntat vineri un curs de referinta de 4,4265 lei/euro, reprezentand cel mai ridicat nivel de la introducerea monedei unice.

Precedenul maxim istoric, de 4,4168 lei/euro, a fost anuntat pe 2 mai, la acea data jucatorii fiind ingrijorati de incertitudinile legate de masurile pe care le va adopta noul executiv dupa caderea Guvernului Ungureanu.

Comparativ cu finalul anului trecut, cursula urcat cu 2,47%, de la 4,3197 lei/euro.

Potrivit opiniilor analistilor in domeniu, cursul ar putea depasi nivelul istoric atins pe piata interbancara, de 4,46 lei/euro, dar o asemenea depreciere s-ar putea incheia printr-o interventie agresiva din partea BNR, care sa le reaminteasca jucatorilor de forta pe care o poate avea banca centrala pe piata locala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri