La nivel mondial exista un trend prin care statul impune companiilor din energie o suprataxare sau o crestere a redeventelor, iar politicienii romani au preluat aceste masuri “copy-paste”, fara sa realizeze ca astfel de initiative vor conduce la o alterare a economiei, sunt de parere consultantii fiscali si economistii prezenti in cadrul Intalnirilor wall-street.ro.
Invitati au fost Bogdan Glavan, profesor de economie la Universitatea Romano-Americana, Cristian Paun, profesor de finante la Academia de Studii Economice, Alexander Milcev, Partener Taxe in cadrul Ernst & Young, Mihaela Mitroi, Partener Taxe PricewaterhouseCoopers (PwC) si Dan Schwartz, Managing Partner in cadrul firmei de consultanta RSMScot, care au dezbatut cele mai noi propuneri de crestere a taxelor venite de la actualul si, probabil, viitorul guvern, in contextul in care vineri a fost Ziua Libertatii Fiscale.

Economistii si consultantii fiscali considera ca suprataxarea companiilor petroliere este doar un prim pas, iar in viitor este posibil sa asistam la noi propuneri de impozitare excesiva a bancilor sau de stabilire a unui pret fix la pompa pentru benzina si motorina.

Petrom a inregistrat anul trecut un profit record de 887 milioane euro, in urcare cu 72% fata de 2010, in conditiile in care vanzarile s-au ridicat la 5,3 miliarde euro. In primul trimestru din 2012, Petrom a raportat un profit de 381 milioane euro, reprezentand 43% din rezultatul inregistrat anul trecut.

Economistii prezenti la Intalnirile wall-street.ro spun ca orice monopol (Petrom are monopol pe rezervele de petrol ale Romaniei – n.r.) nu poate cere oricat pietei, asa cum Britney Spears, care are monopol pe vocea sa, nu poate solicita pentru un bilet la concertul ei un milion de euro, pentru ca intotdeauna se vor gasi bunuri substituibile. Citeste in continuare opiniile specialistilor despre suprataxarea companiilor petroliere.


Dan Schwartz, RSMScot: Cand am auzit de aceasta masura am inteles ca avem parte de un sistem politic care creeaza un sistem fiscal bazat pe masuri punitive. Sunt “pedepsiti” cei care sunt eficienti. Daca in conditiile de scadere a vanzarilor ei au realizat profituri asa de mari, nu au facut decat sa profite de elasticitatea produsului denumit benzina. Nu a profitat statul de acest lucru pentru ca nu a stiut cum, dar asta nu e problema companiilor, de ce sa le sanctionezi.

O sa vina si urmatorul pas: bancile sa plateasca o taxa suplimentara.
A mai venit si ideea de taxare a fast-food-ului ca asa se procedeaza in Danemarca si in Franta. Pai si atunci la ce imi mai foloseste mie cota de impunere a impozitului pe profit? La nimic. Impactul va fi ca preturile la pompa vor creste, consumul va scadea intr-o prima faza dupa care va tinde sa se echilibreze. S-ar putea intampla ca o parte dintre cei care au investit in Romania, daca nu mai obtin profiturile estimate, sa plece.


Alexander Milcev, Ernst & Young (foto stanga): Supraimpozitarea companiilor petroliere ar trebui analizata in context global, care arata tendinta guvernelor de a nationaliza sub o forma sau alta resursele naturale. Toata lumea stie ce se intampla in America Latina, in Argentina, Peru, se renegociaza redeventele sau apar nationalizari. E un trend de care guvernul Romaniei nu este nestiutor. In Australia, dupa trei ani de discutie cu companiile miniere, a fost acceptata aceasta suprataxare. Cred ca pe fondul acestor evenimente trebuie analizata decizia guvernului. E un trend care va defini relatia dintre stat si companiile din energie peste tot in lume.

Este o alta chestie de copy-paste pe care o facem.
Nu zic daca este bine sau rau. Ca fiscalist, consider ca o taxare in plus inseamna bani mai putini care raman in sectorul privat, acesta fiind mai eficient in administrarea banilor.

Cristian Paun, profesor universitar:
Cand vine vorba de adus in Romania modele din alte tari, sa nu uitam ca acele state au venit dupa un capitalism destul de puternic, au acumulat foarte multe resurse, pe care acum, in ultimii ani, tarile respective pot sa le impoziteze destul de bine. Mai este doar o chestiune de timp pana cand vor ajunge la fel de problematici ca si noi. Problema Romaniei este ca a fost saracita de comunism si a trebuit sa aplicam modele sociale pe un fond de saracie generalizata, astfel ca noi ajungem mult mai repede la falimentul la care ar putea ajunge francezii sau belgienii.

Nu exista profituri nesimtite, ele sunt motorul actiunii antreprenoriale. Monopolul nu exista, iar daca exista nu este o problema din punct de vedere economic. De exemplu, de ce ar fi mai virtuoasa Britney Spears care are monopol pe vocea ei, decat orice alt monopol. Adica hai sa pedepsim monopolul numit Microsoft, dar pe Britney Spears sa nu o pedepsim. Exista bunuri substituibile. Daca nu iti mai convine Britney Spears pentru ca la concertul ei trebuie sa dai 1 milion de euro ca sa o asculti, atunci alegi alt cantaret. Orice monopol nu poate cere oricat pietei, el rezista doar daca cumpara lumea de la el.

Profitul companiilor petroliere este absolut normal. Cum ar fi daca am introduce un astfel de indicator: toate companiile din economie care obtin o rata de profitabilitate mai mare de 30% si fie suprataxate cu 50% din profiturile lor. Consecinta economica ar fi fatala pentru o economie.

Mihaela Mitroi, PwC: Aceasta taxa ar trebui agreata cu companiile din domeniul petrolului si, daca se va ajunge la un nivel de bun simt, asta este, tendinta este la nivel global.

Bogdan Glavan, profesor universitar: Intrebarea este urmatoarea: de ce se discuta in Romania despre taxarea companiilor petroliere, iar obiectivul declarat este acela de ieftinire a benzinei. Obiectivul nu este acela de a face partas statul la un castig exceptional, nu este un bun public - va impozitam mai mult pentru ca ati castigat exceptional, iar cu banii din impozit ii putem face fericiti si pe altii. Mi se pare o oferta de nerefuzat pentru companiile petroliere: ori ieftiniti benzina sau nu o mai scumpiti sau va luam banii.

Nu se intelege de ce companiile acestea obtin un profit asa de mare. Daca supararea este ca preturile cresc, atunci solutia este sa stimulezi oferta si concurenta. OMV are monopol, nu mai poate nimeni exploata in Romania. Cererea este tinuta in mod artificial in Romania de catre stat, care este un mare consumator.

Suprataxam companiile petroliere, ratam tinta de inflatie


Dan Schwartz (foto stanga): Cresterea preturilor la combustibili se va reflecta in preturile din intreaga economie. Aceste preturi vor trebui sa fie acoperite din masa monetara. Daca masa monetara nu creste, nu vor fi acoperite toate preturile. Astfel, tintele noastre pentru inflatie vor fi date peste cap. Sunt curios cum va reactiona Florin Georgescu (n.red.: ministrul de finante), care vine din BNR, despre aceasta taxa, care ar creste preturile produselor petroliere, adica sangele economiei.

Cristian Paun: Mai avem o problema cu infuzia de lichiditate in sistemele economice, bani produsi din nimic pentru a ajuta statul, pe cei care nu trebuie sa intre in faliment, care trebuie tinuti in viata. Lichiditatea excesiva produce un efect pe preturi, iar modalitatea aceasta de a suprataxa resursele e foarte buna pentru a absorbi tendinta de volatilitate si de crestere a preturilor. Prin parghiile fiscale se incearca moderarea pe cat de mult posibil a efectului productiei de bani in privinta preturilor.

Ei, in fapt, vor sa atinga ceea ce Keynes (n.red.: economistul John Maynard Keynes, adept al interventionismului) apara cu indarjire – rigiditatea preturilor. Piata, prin cauzele contractuale, nu mai apara rigiditatea preturilor ca pana acum, astfel ca se pedaleaza foarte mult pe parghia fiscala, folosind-o ca instrument de sterilizare cel putin temporar si de reorientare a resurselor dinspre piata speculanta.

Dan Schwartz:
Sterilizarea nu este realizata in ciclul normal al pietei, ci prin masuri exterioare pietei. Orice masura fiscala este exterioara pietei si presupune crearea unui dezechilibru in cadrul raportului cerere-oferta in piata. De acest dezechilibru nu se tine cont. Efectele acestor erori nu se vor regasi acum, ci peste 10-15 ani, cand structurile de productie vor fi alterate.

Cristian Paun:
Inclusiv reglementarile afecteaza piata. In Franta se vrea, de exemplu, impunerea unui pret fix la benzina. Urmatorul pas va fi controlul preturilor si in Romania.

Fotografii realizate de Mircea Dragos (fotografii-profesionale.ro)

Citeste si alte concluzii ale Intalnirii wall-street.ro despre fiscalitate:

Taxa pe fast-food, sub lupa consultantilor fiscali. Ce efecte ar avea in economie?

De Ziua Libertatii Fiscale vorbim despre taxa pe fast-food. Moda cresterii taxelor a inceput







Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri