Autoritatile romane ar trebui sa reziste tentatiei de face inaintea alegerilor parlmentare cheltuieli care ar afecta consolidarea fiscala din ultimii ani, iar pe termen mediu sa creasca competitivitatea, pentru a valorifica potentialul foarte bun de crestere al tarii, recomanda BERD.
"Obiectivul de deficit bugetar pentru acest an, de 2,2%, va fi dificil de atins, dar este important ca Guvernul sa incerce sa ramana cat mai aproape de acest nivel, pentru a ajuta la mentinerea increderii investitorilor. Este foarte important sa fie mentinuta (perceptia buna fata de Romania - n.r.). Exista intotdeauna tentatia de a cheltui mai mult inainte de alegeri, iar mesajul pe care il transmitem este ca autoritatile sa incerce sa reziste acestor tentatii", a declarat agentiei Mediafax economistul BERD Peter Sanfey, care acopera in cadrul BERD mai multe state, intre care si Romania.

Ajustarea fiscala din ultimii ani a fost "impresionanta" si in acelasi timp "dureroasa", insa Romania a obtinut increderea institutiilor internationale si a pietelor financiare, a afirmat Sanfey.

"Executivul ar trebui sa evite orice fel de masuri fiscale iresponsabile. Consolidarea fiscala din Romania a fost impresionanta in ultimii ani. In anii de boom economic au fost facute unele angajamente care in mod clar nu erau sustenabile, precum cele in privinta salariilor din sectorul public si pensiilor. Ajustarea a fostdestul de dureroasa, dar rezultatul a fost o impresie buna in fata institutiilor financiare internationale si pe pietele financiare, in urma respectarii angajamentelor fiscale in cadrul acordului cu FMI, UE, BancaMondiala si BERD", a spus economistul BERD.

BERD a imbunatatit vineri prognoza de crestere economica a Romaniei in acest an de la 0,8%, cat estima in ianuarie, la 1,2%. Prognoza economica a BERD este acum mai apropiata de cea a FMI (1,5% pentru acest an), precum si de cea a Comisiei Europene (1,4%).

"Am fost foarte conservatori. La 0,8% am analizat, am luat incalcul evolutia mai buna de anul trecut, precum si faptul ca Romania ar trebui sa aiba o crestere mai rapida, este o economie cu un potential ridicat si trebuie sa recupereze mult. Am inceput sa inregistram si o oarecare crestere a cheltuielilor publice, iar acestea pe termen scurt ar putea sustine un pic cresterea (economica, n.r.), insa, evident, exista si aspecte fiscale care trebuie luate in calcul pe termen mediu", a adaugat Sanfey.

In pofida imbunatatirii perspectivelor pentru Romania, persista inca riscuri pentru evolutia economica a tarii, ca si pentru alte state din regiune, a aratat el.

Romania are un potential ridicat de crestere economica si poate reduce decalajul fata restul statelor UE, insa trebuie sa remedieze deficientele legate de infrastructura, de dezvoltarea pietei financiare, precum si cele referitoare la aplicarea legislatiei privind concurenta sau de guvernanta corporatista.

"Economia are foarte mult potential odata ce se imbunatateste situatia la nivel global. PIB pe cap de locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare este sub jumatate din media UE. Cineva poate privi la aceasta situatie si sa fie pesimist fata de situatia Romaniei, dar ar trebui sa existe mai mult optimism, pentru ca sunt asteptari ca acest declaj sa fie redus cu timpul, daca sunt urmate politicile adecvate. Depinde de atragerea de investitii, de un climat favorabil acestora, o forta de munca bine calificata si de politici macroeconomice stabile", a explicat oficialul BERD.

Referitor la tinta flexibila a Romaniei pentru adoptarea euro (in 2015), Sanfey afirma ca zona euro trece printr-o perioada dificila din cauza problemelor din Grecia si alte state, iar pentru tari precum Romania ar fi mai bine sa astepte o imbunatatire a situatiei din uniunea monetara si mai multa claritate inainte de a se angaja ferm in privinta intrarii in zona euro.

Ministrul Finantelor, Florin Georgescu, a declarat recent ca intrarea Romaniei in zona euro va fi stabilita dupa alegerile parlamentare din toamna, in functie de contextul intern si international.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri