"Potentialul de dezvoltare al sistemului de pensii facultative (Pilonul III) este unul foarte ridicat, in conditiile in care, exista aproximativ 3,5 milioane de persoane in Romania care au posibilitatea de a economisi", apreciaza Cornelia Coman (foto), presedinte al Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).
Dupa cinci ani de lansare, pe Pilonul III de pensii facultative isi desfasoara activitatea un numar de 11 fonduri, care cumuleaza optiunile a 271.000 participanti, iar sumele varsate in sistem din 2007 si pana in prezent au ajuns 495 milioane de lei (112 milioane de euro) sub forma de active nete.

Randamentul mediu anual la nivel de piata a fost de 7,8% de la lansare pana in prezent.

Declaratiile au fost facute in cadrul celei de-a XV-a Editie a FIAR - Forumul International Asigurari - Reasigurari, desfasurat la Sinaia. Prima zi de conferinte FIAR este dedicata Zilei Brokerilor si Zilei Pensiilor Private care se vor desfasura in paralel la Cazinoul din Sinaia.

"Dezvoltarea sistemului de pensii private depinde de capacitatea administratorilor de a atrage in perioada anilor urmatori cel putin o treime din cei 3,5 milioane de potentiali participanti", a adaugat Coman.

Printre problemele evidentiate de seful APAPR in cazul sistemului de pensii private facultative sunt reprezentate de densitatea redusa a contributiilor (nivel + frecventa) si de faptul ca sunt insuficient cunoscute (de public) si sustinute (de autoritati). Pe de alta parte, avantajele constau in acumulare (si dezvoltarea pietelor financiare), investitii prudente si profitabile (rezultate bune), fara sincope in functionare.

Pe Pilonul III, activele nete insumeaza 495,2 milioane de lei, in crestere cu 2,4% fata de situatia existenta in martie. La fondurile de pensii facultative contribuie 271.441 participanti, cu 0,61% mai multi fata de luna precedenta. Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007.

APAPR este o organizatie profesionala, neguvernamentala, apolitica, independenta, nonprofit, creata pentru a proteja interesele, a promova si a dezvolta colaborarea si cooperarea in domeniul fondurilor de pensii private din Romania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri