Bancile din Romania au intermediat in 22 de ani credite de 822 de milioane de euro din fonduri puse la dispozitie de Banca Europeana de Investitii, adica doar 4,7% din totalul acordat doar in ultimii trei ani bancilor din Europa Centrala si de Est pentru finantarea companiilor, scrie Mediafax.
Vicepresedintele BEI Plutarchos Sakellaris a declarat ca suma de 822 de milioane de euro, acordata incepand din 1990, la care se adauga un credit de 50 de milioane de euro semnat joi cu BCR, arata in linii mari o evolutie similara cu cea din celelalte state din regiune.

"As spune ca acest nivel este in linie cu ceea ce s-a intamplat si in celelalte state din regiune. In unele tari ponderea acestor finantari este mai mare, in altele mai mica. Nu pot spune ca implicarea noastra in finantarea IMM in Romania este ceva iesit din tipar. Credem ca finantarea IMM este foarte importanta pentru economia reala, pentru sustinerea economiei romanesti ca sa iasa din criza actuala, si cu siguranta vom pune accentul pe acest segment si vom continua sa-l sprijinim", a spus Sakellaris.

Cu toate acestea, datele publicate de BEI arata ca numai in ultimii trei ani institutia a acordat prin intermediul grupurilor bancare credite in statele din Europa Centrala si de Est de 17,5 miliarde euro, in special pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM).

La inceputul lui 2009, BEI impreuna cu BERD si Banca Mondiala au convenit in cadrul planului comun de actiune al institutiilor financiare internationale (IFI) sa puna la dispozitia grupurilor bancare linii de finantare de pana la 24,5 miliarde de euro, pentru a sutine creditarea, in special pentru IMM.

In acest context, BEI s-a angajat sa acorde in regiune circa 11 miliarde de euro in 2009 si 2010.

Aceasta tinta a fost atinsa chiar de la inceputul lui 2010, cererea pentru astfel de linii fiind foarte mare, iar pana la finele acelui an suma pusa la dispozitia bancilor a urcat la 15,5 miliarde euro.

Anul trecut, BEI a mai acordat alte 2 miliarde de euro bancilor din regiune pentru creditarea companiilor, perioada in care bancile din Romania au atras 125 milioane euro, adica in jur de 6,2% din total.

De remarcat ca finantarea de 822 de milioane de euro anuntata de Sakellaris vizeaza toate sumele intermediate de bancile din Romania, indiferent de perioada.

Dupa implementarea planului de actiune al IFI, finantarile BEI aproape s-au dublat in regiune. Astfel, daca in 2008 totalul imprumuturilor acordate de institutie in regiune au insumat 12 miliarde de euro, in 2009 acestea au depasit 18 miliarde de euro, in 2010 s-au ridicat la 15,8 miliarde euro, iar anul trecut la 14,1 miliarde euro.

Romania a atras anul trecut peste 900 de milioane de euro de la BEI, nivel record in relatia cu institutia financiara, perioada in care si cota din totalul alocarilor regionale a fost cea mai mare, de 6,55%.

In perioada 2007 - 2011, BEI a acordat in regiune credite pe diferite sectoare in suma de 70 de miliarde euro, din care Romania a atras 4,1 miliarde euro,adica 5,8% din total.

Aceste cifre indica o performanta mai buna la nivelul intregii economii comparativ cu utilizarile de finantari de catre sistemul bancar activ pe piata romaneasca. In regiune, din cele 48 de miliarde de euro alocate de BEI in ultimii trei ani, aproape o treime au fost imprumuturi intermediate de bancile comerciale.

Vicepresedintele BEI estimeaza ca valoarea imprumuturilor acordate Romaniei va scadea in acest an la 600 de milioane de euro, in linie cu restrangerea linilor disponibile pentru toata Europa, dar in ceea ce priveste linile de finantare pentru banci exista numeroase discutii cu jucatorii locali, care se vor concretiza in viitor.

"Pot sa spun ca ne uitam in cateva proiecte de reabilitare din sectorul de distributie, ne uitam in continuare pe eficientizarea energetica si economisirea energiei in imobilele rezidentiale, am semnat azi un credit foarte important cu BCR, si multe altele vor veni in viitor. Sunt discutii cu mai multe banci. Proiectele energetice vor avea cele mai mari sume alocate in acest an, in special un proiect privind distributia", a spus Sakellaris.

Recordul de 917 milioane de euro inregistrat anul trecut a fost realizat in conditiile in care banca a acordat un imprumut de 465 milioane euro pentru a finanta proiectarea, constructia si darea in folosinta a tronsonului II al Magistralei 5 a metroului bucurestean. Un alt proiect mare l-a reprezentat imprumutul de 150 milioane euro pentru modernizarea si extinderea retelelor de telecomunicatii mobile din Romania prin introducerea de servicii mobile in banda larga superioara.

Sakellaris a aratat ca institutia este dispusa sa incheie noi contracte de imprumut pentru reabilitarea imobilelor de locuit, dupa modelul imprumutului de 125 milioane acordat anul trecut pentru reabilitarea energetica a 365 de blocuri de locuinte din Sectorul 1 al Capitalei. Pentru aceeasi destinatie, BEI a acordat si Primariei Sector 6 un imprumut de 70 de milioane de euro.

BEI a incheiat un acord de imprumut cu BCR pentru o finantare de 50 milioane euro destinata sprijinirii proiectelor derulate de catre intreprinderile mici si mijlocii, companiile cu o capitalizare de piata medie si entitatile publice din Romania.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri