Banca Nationala a Romaniei (BNR) a anuntat luni un curs de referinta de 4,4641 lei/euro, in scadere fata de vineri, dar sub cotatia minima din piata interbancara, de 4,4670 lei/euro, potrivit dealerilor.
Unii dealeri spun ca banca centrala a intervenit luni indirect pe piata interbancara, prin vanzare de euro.

In sesiunea de vineri, referinta s-a plasat la 4,4646 lei/euro, iar joi a atins un nivelul record, de 4,4662 lei/euro, conform Mediafax.

Pentru dolar, BNR a anuntat de asemenea un curs in scadere, cu 0,19 bani, la 3,5473 lei/euro.

Referinta pentru franc a scazut foarte usor, de la 3,7154 lei/franc la 3,7134 lei/franc.

La inceputul sedintei, euro era cotat la 4,4730 - 4,4750 lei, aproape de nivelul de la finele sesiunii locale de vineri, de 4,4730 - 4,4750 lei/euro. Dupa inchiderea sesiunii locale de vineri, cursul a continuat sa urce si s-a apropiat de 4,5 lei/euro pe pietele externe.

"In apropierea momentului in care leul era tranzactionat la 4,49 lei/euro, agentia de rating Standard & Poor’s a reconfirmat calificativul BB+ acordat Romaniei. Comunicatul de presa mentioneaza ca este posibil ca rating-ul sa fie redus in cazul care ritmul consolidarii fiscale va incetini dincolo de asteptarile curente ale analistilor. Sansele unor asemenea modificari sunt in crestere intrucat multe planuri anuntate de alianta de la guvernare au o nuanta de relaxare fiscala", considera Vlad Muscalu, senior economist la ING Bank.

Leul s-a apreciat usor dupa primele transferuri de luni, la 4,4715 - 4,4730 unitati fata de euro, datorita sondajelor privind alegerile din Grecia.

Pana la ora 13:00, cursul a atins un minim de 4,4670 lei/euro.

Eolutia a fost in linie cu cea a valutelor din regiune, dupa ce moneda unica s-a apreciat puternic luni pe pietele asiatice, revenind de la minimele de vineri, datorita asteptarilor ca Grecia nu va iesi din zona euro, cele mai recente sondaje indicand ca alegerile din iunie vor fi castigate de partidele care sustin masurile de austeritate convenite cu UE si FMI.

Bancile comerciale au practicat luni dimineata dobanzi de 4,79 - 5,28% pe an pentru plasamentele cu scadenta la o zi, usor mai sus fata de cele de vineri, de 4,74% - 5,23% pe an. Randamentele afisate pentru sumele plasate pe termen de o saptamana au urcat de la 4,79% - 5,28% la 4,82 - 5,31% pe an.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri