Metodologia de calculare a impozitului datorat statului este foarte complicata, atunci cand exista
Incepand din 2006, vanzarea unor actiuni mai devreme de un an inseamna plata catre stat a unui impozit de 16%. Dar impozitul nu-l mai retine firma de intermediere a valorilor mobiliare, ci trebuie sa fie socotit si retinut de catre contribuabil. Pentru a evita aparitia oricaror probleme, iata un dictionar explicativ al metodologiei de calcul.

Incepand de anul acesta, daca vindeti actiunile mai devreme de un an, sunteti impozitat cu 16%. Impozitul nu vi-l mai retine insa firma de intermediere a valorilor mobiliare, ci il platiti singur la finele anului, cand faceti o calculatie si o declaratie in care puneti la un loc ce ati castigat, ce ati pierdut si platiti impozit numai pe castigul net, stabileste premisele de lucru Gabriel Sincu, senior tax manager, Haarmann Hemmelrath.

Metodologia de determinare a castigului net la sfarsitul anului fiscal reprezinta, astfel, o adevarata incercare chiar pentru consultantii de specialitate, deoarece evidenta operativa in cazul gestionarii unui portofoliu mare si diversificat trebuie sa fie foarte riguroasa, iar riscul greselilor de calcul nu poate fi ignorat. In acest caz, intrebarea ce se intampla cu jucatorii de pe piata, persoane fizice romane sau straine care fie nu cunosc legea, fie o interpreteaza gresit, fie chiar incearca sa profite de pe urma acestei metodologii sofisticate, nu poate fi evitata, spune Luminita Ristea, presedinte Nexia Romania.

In plus, Codul fiscal prevede obligatia platitorilor de venituri nerezidenti de a depune o declaratie pana la data de 28 februarie a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul. Pana in acest moment, nu se cunoaste formatul acestei declaratii, nu a fost publicata si nici nu exista instructiuni pentru completarea ei. Nu exista nici o procedura care sa reglementeze modul de calcul, de declarare si de plata. Se poate ridica problema ca persoanele straine nerezidente risca sa ramana cu impozitele neplatite in Romania, spune Gabriel Sincu.

Dar haideti sa vedem cum trebuie navigat prin prevederile legale, cele care se cunosc deja. Asadar, ceea ce se impoziteaza este castigul net; pierderea neta nu se impoziteaza. Castigul net este definit ca fiind diferenta pozitiva dintre castigurile pe categorii de venituri impozabile si cote de impozit minus pierderile pe categorii de venituri impozabile si cote de impozit. Diferenta negativa dintre castiguri si pierderi este reprezentata de pierderea neta, neimpozabila, asa cum am amintit. Sumele reprezentand pierderi se vor compensa din castigurile obtinute pe categorii de venituri impozabile si cote de impozit, fiecare pierdere fiind dedusa din categoria corespunzatoare.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23456&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri