Cele opt milioane de locuinte din Romania vor fi asigurate in mod obligatoriu. Proprietarii vor plati 20 de euro pe an
Proprietarii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva dezastrelor naturale, a declarat ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga. Valoarea maxima garantata va fi de 20.000 de euro, pentru care fiecare familie va plati o prima anuala de 20 de euro. Autoritatile estimeaza ca, intr-o prima faza, aproximativ 50% din totalul proprietarilor isi vor asigura locuintele.

Datele Institutului National de Statistica arata ca in Romania exista aproximativ opt milioane de spatii locuibile. In aceste conditii, decizia autoritatilor deschide asiguratorilor o piata de aproximativ 80 milioane de euro pe an, adica aproximativ 7% din intreaga piata a asigurarilor. In Romania exista 37 de asiguratori prezenti in registrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.

Inundatiile au erodat 1 miliard de euro din bugetul statului

Valurile consecutive de inundatii care au afectat Romania pe parcursul anului 2005 au costat statul circa 700 milioane euro. Cu banii care vor mai fi cheltuiti pentru repararea locuintelor avariate, senatorul Varujan Vosganian apreciaza ca suma se va ridica la aproximativ un miliard de euro. In aceste conditii, singura solutie plauzibila este cea a unei asigurari obligatorii, considera Vosganian. Mai ales ca majoritatea covarsitoare a locuintelor afectate sunt situate in zona rurala, acolo unde educatia in privinta folosirii serviciilor de asigurare este mai mult decat precara. "Mentalitatile ne indeamna spre obligativitate", a declarat presedintele Comisiei de buget-finante din Senatul Romaniei.

Asiguratorii se vor intrece in oferte

"Societatile de asigurare sunt interesate. Ele vor merge peste tot in tara si vor oferi pachete de servicii. Multe persoane vor opta si pentru asigurari mai complexe", a declarat ieri ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga.

La acest program vor participa toate societatile de asigurari autorizate de Comisia de supraveghere a asigurarilor si se va constitui o societate pe actiuni, Compania de reasigurare impotriva Dezastrelor. Asigurarile vor fi obligatorii doar pentru constructiile destinate locuirii, dar nu si pentru dependinte si bunurile din interiorul locuintelor.

"Sanctiuni" mai mari decat prima platita

Potrivit ministrului Blaga, nu a fost stabilit inca un nivel al sanctiunii in cazul in care un proprietar refuza sa se asigure.

Cu toate acestea, in cazul unui refuz persoana respectiva nu va mai beneficia, in cazul unei calamitati, de fonduri guvernamentale pentru a-si reconstrui casa. In aceste conditii, valoarea "sanctiunii" va fi practic exact valoarea casei.

"Daca o casa asigurata are o valoare mai mica de 20.000 de euro, atunci se va asigura la valoarea respectiva si prima anuala va fi mai mica. Daca valoarea e mai mare, obligativitatea ei este sa se asigure pana la 20.000 de euro, iar daca cetateanul doreste sa o asigure la intreaga valoare, e problema lui, dar 20.000 de euro, sigur i se asigura de catre stat, a mai explicat Blaga.

Singurul caz similar, Turcia

La ora actuala, singura tara care are un sistem de asigurare obligatorie a locuintelor este Turcia. In Romania a existat, pana la inceputul anilor 90, Administratia Asigurarilor de Stat - ADAS.
Ministerul Finantelor gestiona activitatea ADAS si aproba regulamentele de functionare si conditiile de asigurare, inclusiv tarifele de prime. Potrivit acelui sistem de asigurari, erau platite daune si pentru bunurile care apartineau persoanelor fizice, asigurari de calatorie pentru cazurile de accidente, asigurari de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. Daca o cladire aflata in proprietatea unei persoane care nu platise polita obligatorie suferea o paguba, persoana in cauza era despagubita.

Anual, mor 8 romani din cauza inundatiilor

Strategia Nationala de Management al Riscului la Inundatii, elaborata de Ministerul Mediului, precizeaza ca anual zeci de mii de hectare de terenuri se inunda.

Anual isi pierd viata datorita inundatiilor in medie opt locuitori, iar pagubele medii multianuale produse de inundatii depasesc o suta de milioane euro. Ministerul identifica si cinci cauze "evidente" care provoaca aceste consecinte:

- Intensificarea utilizarii terenurilor si cresterea valorii economice a zonelor periclitate
- Cresterea vulnerabilitatii cladirilor si infrastructurilor
- Deficiente de conceptie si de constructie ale unor masuri de protectie
- Un grad de protectie asigurat apropiat de valoarea minima
- Neglijente in privinta intretinerii si exploatarii unor lucrari de protectie si a albiilor cursurilor de apa.

Piata asigurarilor in cifre:

Pana in prezent, mai putin de 6% dintre romani si-au asigurat locuintele pentru catastrofe.

Totusi, piata interna a asigurarilor a atins, la finele anului 2005, un volum total al primelor brute subscrise de 1,1-1,2 miliarde de euro, apreciaza presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Nicolae Crisan.
"Din estimarile noastre, ponderea subscrierilor din prime in PIB se va situa la 1,7-1,8%, comparativ cu 1,46% cu un an in urma", a mai spus Crisan. Conform raportului anual al CSA, veniturile societatilor din contracte de asigurare directe, inclusiv primirile in reasigurare, s-au ridicat la 3,47 miliarde de lei (857,73 milioane de euro la un curs mediu de 4,053211 lei/euro anuntat de Banca Nationala a Romaniei pentru anul 2004).

Crisan a afirmat ca se asteapta la continuarea trendului de crestere, anticipand pentru acest an o majorare in termeni reali a primelor de 20-25%, in euro. Oficialul CSA a mai spus ca asigurarile de viata au avansat anul trecut cu 24% fata de decembrie 2004. La nivelul anului 2004, conform datelor CSA, politele de viata au generat un volum de prime brute subscrise de 746,03 milioane de lei (184,06 milioane de euro), cresterea fiind mult mai lenta decat la asigurarile generale, de 20,34% fata de 2003, in termeni nominali, respectiv de 10,10% in termeni reali.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri