Ministrul Finantelor Publice, Florin Georgescu, apreciaza ca euro nu va ajunge "in niciun caz", anul acesta, la un curs de schimb de 5 lei, tinand cont ca moneda nationala s-a depreciat mai putin decat alte monede din regiune, iar fundamentele macro-economice ale tarii sunt sanatoase.
El a afirmat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern, ca guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, are dreptate sa spuna ca prognozele privind un euro la 5 lei sunt eronate.

"Are dreptate guvernatorul Mugur Isarescu. Au fost cateva evolutii in sensul deprecierii, care sunt specifice intregii zone centrale si a zonei Europei de Est, care vin indeoesbi din influenta unor factori externi. Economia romaneasca este stabila, predictibila, stim cum va evolua la principalii paramateri - crestere economica, deficit bugetar, deficit de cont curent, rata inflatiei, dar anumite evolutii, din Grecia indeosebi, au ingrijorat unii investitori care au avut diferite plasamente in aceasta zona. Ei au luat decizia sa-si mute investitiile in alta zona, insa lucrurile sunt sub control", a spus Georgescu, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat public ca prognozele care indica un curs 5 lei/euro daca se intampla "ceva in Grecia" sunt eronate, sugerand ca banca centrala nu va permite un astfel de nivel din cauza ca dolarul s-a intarit foarte mult in raport cu euro, si ar afecta puternic economia.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a publicat pentru euro un curs de 4,4646 unitati, in usoara scadere fata de vineri.

Referinta leului fata de euro a depasit record dupa record in luna mai, cel mai inalt nivel fiind stabilit la 24 mai, de 4,4662 lei/euro. Deprecierea cu 1,57% in lun mai a fost cauzata initial de schimbarea Guvernului, la care s-au adaugat temerile privind soliditatea zonei euro. De la inceputul anului, cursul indica o depreciere a leului de 3,39% raportat la nivelul maxim istoric si 3,35% fata de cotatia de marti.

Totodata, referinta pentru dolar a coborat luni cu 3,13 bani, la 3,5918 lei/dolar, dupa ce la finalul saptamanii trecute moneda americana s-a plasat la un nivel record fata de leu.

In sedinta de vineri, BNR a anuntat pentru dolar de 3,6231 unitati, reprezentand recordul istoric. Cursul pentru dolar a atins vineri al treilea maxim consecutiv, ca urmare a deprecierii semnificative a monedei unice in fata dolarului pe pietele internationale, in contextul temerilor privind sectorul bancar spaniol si ingrijorarior ca Grecia va parasi zona euro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri