Cel mai bun exemplu de acest fel (adica mai bine actionar decit deponent) il constituie cele trei banci listate la BVB: BRD-GSG, Banca Transilvania si Banca Comerciala Carpatica. O persoana care isi pastreaza economiile intr-un depozit constituit la BRD-GSG, la Banca Transilvania sau la Banca Comerciala Carpatica are probabil o incredere ridicata in soliditatea si performanta financiara ale bancii, pentru ca altfel ar fi ales alt loc in care sa-si plaseze disponibilul.

In aceste conditii, pentru a face pasul de la statutul de deponent la cel de actionar, nu este nevoie decit de putin curaj, pentru ca, in cea mai nefavorabila situatie, totusi depunerile sint garantate de statul roman in anumite limite, in timp ce investitia in actiuni nu poate fi garantata de nimeni si nici nu ar fi firesc sa fie. Trecutul a aratat insa ca aceia care au fost dispusi sa faca acest mic pas si sa-si asume un risc suplimentar de acest gen au avut mult mai mult de cistigat.

Depozit versus actiuni

Numai in ultimele 12 luni, o persoana care, in loc sa depuna bani intr-un depozit cu dobinda fixa la BRD (pentru care ar fi o obtinut un cistig de 7-9%), ar fi cumparat in data de 5 aprilie 2005 actiuni BRD de la bursa, la un pret de 6,85 lei pe actiune (adaptat ca sa tina seama de ajustarile valorii nominale din aceasta perioada), ar fi putut sa le vinda astazi la un pret de 16,5 lei, obtinind astfel un cistig procentual de 140,87% (adica cel putin 135% net dupa deducerea comisionului de brokeraj si a impozitului legal de 1%).

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4608&art=28&cHash=59bfe0f469

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri