Accesarea cat mai multor piete din afara UE ca unica solutie de a revigora economia romaneasca reprezinta o pista falsa, intrucat si pe aceste piete tot cu jucatorii din UE ar concura firmele locale, iar "nostalgicii" au uitat ca inainte de '89 se exporta la comanda politica, sustine Misu Negritoiu, informeaza Mediafax.ro.
"Problema Romaniei este de pozitionare in raport cu UE mai degraba decat in afara pietei comune (...) Nu cred ca ne putem crea specializarea de a intra pe piata din Rusia. Rusia cumpara tot de la mari producatori competitivi. Nu poti sa te specializezi pe exporturi in afara UE daca nu esti bun in UE. Ce poti sa faci pentru restul lumii care nu merge in UE?", a spus directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, comentand opiniile unor oameni de afaceri care vedeau ca singura solutie pentru economia romaneasca orientarea exporturilor catre pietele non-UE.

De asemenea, Negritoiu s-a intrebat ce-ar putea Romania sa exporte in orient, piata importanta inclusiv pentru state ca Germania.
"Ce vrei sa vinzi in Orient? Toti seicii isi cumpara cele mai bune produse. De la Mercedes...", a continuat directorul ING.

El crede ca problema firmelor romanesti este competitivitatea si sustine ca un produs competitiv in UE ar putea foarte bine sa fie vandut si pe alte piete, acceptand insa ca exista si probleme de marketing, de distributie si vanzare a marfurilor romanesti.

"Nu cred ca pietele externe sunt mai putin pretentioase. Sunt piete cu capacitate de absorbtie mai mare, dar nu sunt mai putini pretentiosi (...) Nici in China nu mai vinzi orice. (...) Stiu negustori romani de mobila care au mers in Dubai si n-au avut nicio sansa. In afara UE te bati cu UE. Daca nu esti competitiv in UE, atunci nu poti sa vinzi in alte parti", spune Negritoiu.

Seful ING si-a argumentat opinia si prin faptul ca Romania are doar putine produse finite competitive pe care le exporta cu succes, dand ca exemplu Logan, care se vinde si pe piata din UE si in afara ei.

"Daca ai un produs finit pe care vrei sa-l vinzi in afara UE, atunci poti sa-l vinzi si in UE. Dar Romania exporta foarte mult componente, nu produse finite", a completat Negritoiu.

Directorul ING intelege ca exista "nostalgici" care invoca exporturile Romaniei din perioada comunista, dar le aminteste ca atunci nu erau raporturi comerciale de piata ci pe comanda politica.

De altfel, Negritoiu a povestit ca el insusi a condus o delegatie in Rusia pentru a vinde un milion de perechi de incaltaminte inainte de '89. La prezentarea organizata de Romania, reprezentantul fiecarei republici trebuia sa-si aleaga un numar de modele si un volum de produse.

"Exista nostalgici .... Aceasta economie nu a fost competitiva cand vindea in fosta URSS, atunci lucra la comanda. (...) Si inainte noi vindeam Dacia in tarile socialiste, dar cate nu se intorceau din Ungaria", a spus Negritoiu razand.

Seful ING Bank Romania considera ca producatorii interni ar trebui sa faca o analiza prin comparatie cu Polonia, de exemplu, si sa vada unde este acea tara mai competitiva si ce masuri ar trebui luate pentru a creste competitivitatea produselor romanesti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri