Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezatrelor Naturale (PAID) va subscrie prime de 10,3 milioane lei in acest an, in scadere cu 71% fata de 2011,si va trece pe pierderi, care vor atinge 1,9 milioane lei, in varianta cea mai pesimita a bugetului societatii care emite politele obligatorii pentru locuinte, potrivit Mediafax.
In 2011, subscrierile PAID au crescut cu 19,5%, la 35,3 milioane de lei, potrivit datelor dintr-un buletin al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"La sfarsitul anului trecut erau in vigoare peste 4,4 milioane de contracte de asigurari facultative pentru locuinte si mai mult de 574.000 de polite obligatorii, fiind asigurat peste 59% din fondul locativ al Romaniei. (...) Subscrierile aferente politelor obligatorii pentru locuinte s-au situat la 35,3 milioane de lei, nivel mai mare cu 19,5% fata de anul precedent", se arata in document.

Anul trecut, PAID a consemnat un profit net de aproape un milion de lei.

In 2009 si 2010, societatea a raportat pierderi, care au totalizat 386.228 lei, conform datelor din rapoartele anuale ale PAID.

Din documentele obtinute de Mediafax, bugetul de venituri si cheltuieli al PAID pentru 2012, care va fi discutat de actionari in iulie, a fost intocmit in trei variante.

In privinta subscrierilor, bugetul PAID prevede venituri din prime de 10,25 milioane de lei si cheltuieli cu indemnizatiile platite (daune) de 350.000 lei, in oricare din cele trei variante propuse.

Rezultatul financiar net al societatii pentru acest an va fi negativ si variaza intre 1,55 si 1,86 milioane de lei, in functie de cifrele propuse la trei indicatori, si anume variatia rezervei de prime, variatia rezervei de prime cedate in resigurare si nivelul primelor cedate in reasigurare.

"In cadrul constructiei bugetare pentru anul 2012 s-au luat in considerare urmatoarele ipoteze: prima medie - 15 euro (prima medie din anul 2011), curs mediu de 4,4 lei/euro si subscrierea unui numar de 150.000 de polite. De asemenea, retinerea proprie a societatii pentru contractul de reasigurare care va fi incheiat incepand cu 15 iulie 2012 a luat in calcul trei variante, respectiv 1 milion de euro, 2 milioane de euro si 3 milioane de euro", se arata in documentul PAID.

Anul trecut, potrivit datelor PAID, societatea a incheiat peste 530.000 de polite.

Legislatia defineste termenul "retinere proprie" ca fiind partea din risc care ramane in sarcina asiguratorului dupa deducerea reasigurarii.

In prezent, retinerea proprie a PAID este de 250.000 de euro pentru un eveniment asigurat. Altfel spus, daca are loc un eveniment asigurat cu pagube importante, PAID va plati din surse proprii despagubiri in limita a 250.000 de euro, iar reasiguratorii societatii vor acoperi sumele care depasesc acest prag.

PAID este societatea care emite politele obligatorii pentru locuinte si a fost infiintata in septembrie 2009.

Cei mai mari actionari ai asiguratorului sunt Astra, Groupama si Platinum (fiecare cu 15%). Generali Romania are o participatie de 11 %, iar ABC Asigurari, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins si Grawe Romania detin cate 5,5% din actiuni.

Legislatia impune proprietarilor de imobile incheierea unei polite de asigurare, prima fiind, in functie de tipul locuintei, de 10 sau 20 euro pe an. Valoarea asigurata a unei locuinte este de cel mult 10.000 euro, respectiv 20.000 euro.

Primele polite de asigurare obligatorie a locuintei au fost emise in iulie 2010 si acopera trei riscuri - cutremur, alunecare de teren si inundatie.

PAID gestioneaza circa 475.245 de polite, conform datelor de la 31 mai, in scadere cu aproape 100.000 de contracte fata de finele anului 2011.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri