Ieri, BNR a atras in cadrul licitatiei saptamanale 4,320 miliarde lei in depozite cu scadenta la o luna, ceea ce a reprezentat suma totala oferita de banci. Nivelul dobanzii cu care a fost sterilizata lichiditatea din piata a fost de 8,50%/an, la licitatie participand 21 de banci.

Joia trecuta, la licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni BNR a atras doar 3,7 miliarde lei dintr-o oferta totala a bancilor de 4,8 miliarde lei, dobanzile fiind cuprinse intre 8,10 si 8,50%, media fiind de 8,43%.

Politica BNR de sterilizare a excesului de lei a mentinut, saptamana trecuta, cat si ieri, dobanzile "over-night" la niveluri de 7,50 - 9,5%. Privind catre bancile comerciale, se observa ca acestea nu au mai efectuat modificari ale nivelului dobanzilor la depozite sau credite. Dobanda medie la depozitele la un an se situeaza, in prezent, la 7 - 7,5%, nivel care acopera la limita cresterea anticipata a preturilor din acest an.

Apropierea dobanzilor de pragul real negativ este cauzata de nivelul comisioanelor pe care le percep bancile cat si a impozitului de 16% aplicat pe dobanda.

De altfel, ultima "tactica" a bancilor se refera la comisioanele percepute. Daca sunteti incantat de dobanda oferita, fie la credite, fie la economisire, aveti grija sa intrebati si de nivelul comisioanelor percepute, fiindca va puteti trezi ca in realitate costurile sunt mult mai mari decat cele cu care ati fost atras prin reclama.
Bancherii considera ca scaderea marjelor de dobanda va trebui compensata, cel putin pe termen scurt si mediu prin cresterea veniturilor din comisioane.

Anul trecut, marjele de dobanda au asigurat circa 50% din veniturile bancilor, in acest moment la fiecare credit de o mie de lei acordat, bancile pot castiga pana la 350 de lei. In prezent, circa 40% din veniturile bancilor provine din comisioane.

Aceste politici tin, inca departe, multi romani de sistemul bancar, nivelul de economisire fiind foarte redus. Astfel, mai putin de 20% dintre romani fac economii in cursul unei luni, nivelul mediu fiind de 210 - 500 lei.

Sunt insa si informatii pozitive, leul detinand, la sfarsitul lui martie, ponderea majoritara in structura creditului neguvernamental, unul din principalele obiective ale bancii centrale in privinta finantarilor.
Incepand cu 2004 BNR a luat o serie de masuri pentru temperarea creditului in valuta, din toamna trecuta fiind introdusa limitarea fondului creditelor in devize pe care o banca le poate acorda in functie de capitalurile proprii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri